Οι Ιάπωνες ζητούν από την κυβέρνηση αυστηρότερα μέτρα

Οι Ιάπωνες ζητούν από την κυβέρνηση αυστηρότερα μέτρα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει δραστικά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και κλεισίματος των επιχειρήσεων προκαλεί σύγκρουση με τους κυβερνήτες των ιαπωνικών περιφερειών. Παράλληλα, η πλειονότητα των πολιτών εκτιμάει ότι η κυβέρνηση Αμπε έχει καθυστερήσει να λάβει μέτρα, τη στιγμή που αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.

Στην αρχή της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε είχε υποχωρήσει στις πιέσεις και είχε κηρύξει επτά περιφέρειες της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα, κίνηση που επιτρέπει στους κυβερνήτες τους να λάβουν ορισμένα αυστηρότερα μέτρα. Ωστόσο, φαίνεται πως αυτή η κίνηση δεν κρίθηκε επαρκής. Χθες, η κυβερνήτης της μητροπολιτικής περιφέρειας του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, ζήτησε από σειρά καταστημάτων, όπως Ιντερνετ καφέ και κέντρα σπορ να κλείσουν από σήμερα. Παμπ που προσφέρουν φαγητό και ποτό θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν αλλά με περιορισμένο ωράριο. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο Τόκιο έχουν τριπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες και ανέρχονται πλέον σε περισσότερα από 1.500. «Δεν υπήρχε περίπτωση να περιμένουμε. Πρόκειται για ένα ζήτημα που επηρεάζει τη ζωή των κατοίκων του Τόκιο και λαμβάνω αναφορές κάθε ημέρα για την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας», ανέφερε χθες στους δημοσιογράφους η κυβερνήτης Κόικε. Προειδοποίησε, δε, πως πλήρης περιορισμός μετακινήσεων και κλείσιμο επιχειρήσεων, όπως έχει συμβεί στην Ευρώπη, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η κυβέρνηση Αμπε έχει προσπαθήσει να μην ακολουθήσει τα δραστικά μέτρα που έχουν επιβάλλει άλλες χώρες με τίμημα το «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αποφύγει την ύφεση. Παρά τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε ο Αμπε, πολλοί αναλυτές τραπεζών προβλέπουν ότι η ιαπωνική οικονομία οδεύει προς συρρίκνωση της τάξεως του 25% το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Ομως και το πολιτικό τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει ο Αμπε δεν θα είναι μικρό αν εξελιχθεί άσχημα η κατάσταση. Περίπου το 70% όσων πήραν μέρος σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Mainichi εκτίμησε ότι η κυβέρνηση Αμπε κήρυξε υπερβολικά αργά κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή