Μαζικοί τάφοι στη μαρτυρική Νέα Υόρκη

Μαζικοί τάφοι στη μαρτυρική Νέα Υόρκη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργάτες με ολόσωμες προστατευτικές στολές και ειδικές μάσκες τοποθετούν φέρετρα σε φρεσκοσκαμμένους ομαδικούς τάφους. Η ανατριχιαστική εικόνα που έστειλαν τα drones δεν προέρχεται από κάποια αφρικανική χώρα, χτυπημένη από τον Eμπολα, αλλά από το Χαρτ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης, τόπο όπου παραδοσιακά θάβονταν όσοι δεν είχαν κανένα συγγενή ή ανήκαν σε πάμφτωχες οικογένειες, οι οποίες δεν μπορούσαν να πληρώσουν για την κηδεία.

Η Μεγάλη Πέμπτη των Νεοϋορκέζων τούς βρήκε στην πιο φονική φάση της πανδημίας, αφού μέσα σε μία μόνο ημέρα θρήνησαν 799 ακόμη νεκρούς, ανεβάζοντας σε 7.067 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων, σε επίπεδο πολιτείας. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην πολιτεία είχαν ξεπεράσει χθες τις 160.000 και ήταν ήδη περισσότερα από κάθε άλλη χώρα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων Ιταλίας και Ισπανίας.

Παρ’ όλα αυτά, ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο ανακοίνωσε κάποιες θετικές εξελίξεις, που γεννούν ελπίδες για το προσεχές μέλλον. Ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία έπεσε στο χαμηλότερο σημείο από την έναρξη της πανδημίας και οι κλήσεις στο 911 (πρώτες βοήθειες) μειώθηκαν σημαντικά. Τα νοσοκομεία παίρνουν ανάσα και δεν αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα αναπνευστήρων – πράγμα στο οποίο συνετέλεσε και η προσφορά 100.000 συσκευών από την Κίνα.

Σε πανεθνικό επίπεδο, οι ΗΠΑ είχαν μέχρι χθες πάνω από 470.000 κρούσματα και περισσότερους από 17.000 νεκρούς. Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων είναι μακριά. «Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ορισμένα ευνοϊκά σημάδια», δήλωσε ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ δρ Αντονι Φάουτσι, σπεύδοντας όμως να τονίσει: «Εκείνο που οπωσδήποτε πρέπει να αποφύγουμε είναι μια πρόωρη χαλάρωση, η οποία απειλεί να μας ξαναφέρει στο σημείο απ’ όπου ξεκινήσαμε».

Στο μεταξύ, οι New York Times αναφέρουν ότι στενοί συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ ανησυχούν ότι οι καθημερινές εμφανίσεις του στην τηλεόραση για ενημέρωση γύρω από την πανδημία τού κάνουν, πολιτικά, περισσότερο κακό παρά καλό. Τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό των Αμερικανών που επικροτεί τον χειρισμό της κρίσης από τον πρόεδρο φθίνει, ενώ ο Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται με προβάδισμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή