Σε ενάμιση χρόνο η επιστροφή σε κανονικότητα

Σε ενάμιση χρόνο η επιστροφή σε κανονικότητα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν 15 έως 18 μήνες για την επιστροφή στην κανονικότητα έκανε ο κορυφαίος ογκολόγος, ειδικός σε θέματα βιοηθικής και δημόσιας υγείας, Ζικ Εμάνιουελ. Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση διοργανωμένη από το German Marshall Fund of the United States και το Perry World House, την περασμένη εβδομάδα, ο Εμάνιουελ –καθηγητής Υγειονομικής Διαχείρισης και Ιατρικής Ηθικής στο UPenn, αδελφός του πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ραμ Εμάνιουελ και εκ των αρχιτεκτόνων του Obamacare– προέβλεψε επίσης ότι χώρες όπως η Δανία και Αυστρία, που ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά σχολεία και καταστήματα, θα βιώσουν σίγουρα ένα σημαντικό δεύτερο κύμα της επιδημίας. Εξέφρασε, τέλος, αμφιβολίες για τον βαθμό στον οποίο ο πιο θερμός καιρός του καλοκαιριού θα συμβάλει στη μείωση της μεταδοτικότητας του COVID-19.

Το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με τον Εμάνιουελ, δεν θα είναι διαθέσιμο στον γενικό πληθυσμό πριν από τον Ιούλιο του 2021 – «και αυτή είναι η αισιόδοξη πρόβλεψη». Aσκησε κριτική στον Λευκό Οίκο για την επιμονή του να θέτει προθεσμίες για την επάνοδο στη φυσιολογική ζωή: «Δεν πρόκειται η οικονομία να τεθεί ξανά σε λειτουργία στα τέλη Απριλίου». Η επιμονή αυτή, εξήγησε, αντανακλάται και στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της ύφεσης. Τα χαρακτήρισε «επιφανειακά» (band-aids), όχι γιατί είναι λίγα τα χρήματα (το πακέτο ξεπέρασε τα 2 δισ. δολάρια), αλλά γιατί βασίζονται στη λογική μιας παύσης οκτώ εβδομάδων, ενώ «μιλάμε για μια διαδικασία 18 μηνών». Πρόκειται «για την πιο ακραία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχω αντιμετωπίσει στη ζωή μου», είπε ο 62χρονος καθηγητής, οι οικονομικές συνέπειες της οποίας «θα είναι πολύ χειρότερες από το μεγάλο κραχ».

Την περίοδο αυτή, εξήγησε ο Εμάνιουελ, είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν περίοδοι ύφεσης και έξαρσης. «Κοιτάξτε τη Σιγκαπούρη! Είχε πολύ καλή αρχική αντίδραση, μετά χαλάρωσαν και, ως αποτέλεσμα, τα κρούσματα δεκαπλασιάστηκαν και αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας». Στην Αυστρία και στη Δανία, «θα υπάρξει μεγάλη αναζωπύρωση της επιδημίας», εκτιμά. Τα μέτρα ανοίγματος που έχουν προαναγγελθεί στις χώρες αυτές «είναι πρόωρα». Σχολιάζοντας την πολιτική της Σουηδίας –της μόνης ευρωπαϊκής χώρας που δεν έχει ακολουθήσει την πολιτική του lockdown– είπε ότι «πρόκειται για χώρα με μικρό πληθυσμό, διεσπαρμένο στην ύπαιθρο, με λίγες μεγάλες πόλεις, καλές υποδομές δημόσιας υγείας και δυνατότητες εντοπισμού κρουσμάτων… Μάλλον θα καταφέρουν να το περάσουν με πολύ πιο περιορισμένα απαγορευτικά μέτρα – αν και πρέπει και αυτοί να εφαρμόσουν την κοινωνική απομάκρυνση». 

Σχετικά με το ζήτημα εάν ο COVID-19 θα συμπεριφερθεί όπως η γρίπη και οι περισσότεροι ιοί του αναπνευστικού δείχνοντας τάσεις εποχικής υποχώρησης, ο Εμάνιουελ ήταν επιφυλακτικός: «Δεν το παρουσιάζουν όλοι οι κορωνοϊοί και υπάρχουν λόγοι να θεωρούμε ότι αυτός δεν θα το παρουσιάσει – τουλάχιστον όχι φέτος». Πρώτον, «χώρες με θερμό κλίμα έχουν μεγάλα ξεσπάσματα», είπε, αναφέροντας την Αυστραλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Σιγκαπούρη ως παραδείγματα. «Δεύτερον, δεν υπάρχει επαρκής ανοσία στον πληθυσμό για να στηρίξει το φαινόμενο της εποχικότητας».

Τέλος, σχετικά με την Κίνα και τις αμφιβολίες που έχουν προκύψει για την ακρίβεια των στοιχείων που δημοσιοποιεί για τον ιό, δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τους κινεζικούς αριθμούς. Επαινεί, ωστόσο, τον τρόπο με τον οποίο το καθεστώς έθεσε σε καραντίνα στην επαρχία Χουμπέι (όπου βρίσκεται η Γουχάν) και έστειλε δεκάδες χιλιάδες γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ενώ «μοιράστηκαν τον γενετικό κώδικα» του ιού, που ήταν «ζωτικής σημασίας» για την έρευνα. Παράλληλα, σημειώνει ότι και τα δεδομένα από πολλές περιοχές των ΗΠΑ είναι ελλιπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή