Στο BBC στρέφονται εκ νέου οι Βρετανοί

Στο BBC στρέφονται εκ νέου οι Βρετανοί

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δημοφιλή εκπομπή γυμναστικής της δεκαετίας του ’90 στρέφονται ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί τηλεθεατές εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας εξαιτίας της πανδημίας. Ο μυώδης μαύρος παρουσιαστής, γνωστός ως «Κύριος Κίνητρο» (Μr Motivator), κινητοποιεί κάθε πρωί το κοινό για συνεδρία απλών γυμναστικών ασκήσεων με στόχο τη διατήρησή τους σε φόρμα σε συνθήκες οικιακού εγκλεισμού. «Γι’ αυτό δημιουργήθηκε το BBC», λέει η επικεφαλής προγράμματος Σάρλοτ Μορ. Σε περίοδο εθνικής κρίσης, η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Βρετανίας κάνει ό,τι μπορεί για να ψυχαγωγήσει και να ενώσει το κοινό.

Τις τελευταίες εβδομάδες το δίκτυο έχει δώσει έμφαση σε προγράμματα που ευνοούν την πνευματική απόδραση και την εκπαίδευση, αλλά και την εκγύμναση του σώματος. Οι τηλεθεατές στρέφονται σε προγράμματα όπως η «Θείτσα» (Auntie), διάσημο για την ψυχολογική στήριξη που προσφέρει στο κοινό. Το BBC ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η τηλεθέαση των προγραμμάτων του έχει εκτιναχθεί κατά 24% σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια ώρα, ο ρόλος που παίζει το BBC στην ψυχαγωγία του κοινού έχει κάνει πολλούς επικριτές του να σιγήσουν και να εγκαταλείψουν τις εκκλήσεις τους για διακοπή χρηματοδότησης του ιστορικού κρατικού δικτύου. «Η προβολή αυτών των γνώριμων προσωπικοτήτων από τα νιάτα μας –όπως ο κ. Κίνητρο– είναι πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη από ψυχολογικής άποψης», λέει ο αναλυτής Ρίτσαρντ Μπράουτον.

Νωρίτερα φέτος, κυβερνητικά στελέχη εξέταζαν το ενδεχόμενο μεγάλων περικοπών στα παιδικά προγράμματα του BBC, εφόσον το δίκτυο συνέχιζε να συσσωρεύει ζημίες. Η κρίση του κορωνοϊού, όμως, έκανε το BBC να ενισχύσει τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, με καθημερινά μαθήματα για παιδιά δημοτικού που δεν ολοκλήρωσαν τη διδακτική χρονιά εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας. Την ίδια ώρα, τα προγράμματα στη διαδικτυακή πλατφόρμα του BBC γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία χάρη στην καραντίνα.

Η πρόσφατη επιτυχία του δικτύου, όμως, δεν του προσφέρει ασυλία από κάθε κριτική. Στα τέλη Μαρτίου, κοινοβουλευτική επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για το μέλλον της κρατικής τηλεόρασης στη Βρετανία, με στόχο την εξέταση του προϋπολογισμού του οργανισμού και την επιβολή περικοπών, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Μετά την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση κήρυξε άτυπο μποϊκοτάζ κατά του δικτύου εξαιτίας ιδεολογικών διαφωνιών με τις θέσεις ορισμένων δημοσιογράφων, απαγορεύοντας σε υπουργούς της να εμφανίζονται σε εκπομπές, ενώ ανώτατα κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για ανάγκη μεταρρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού θεσμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή