ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Εγώ αποφασίζω το πότε θα επανεκκινήσει η αμερικανική οικονομία

Τραμπ: Εγώ αποφασίζω το πότε θα επανεκκινήσει η αμερικανική οικονομία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμ, ξεκαθάρισε σήμερα – απαντώτας σε σχετικά δημοσιεύματα – ότι αυτός αποφασίζει πότε θα επανεκκινήσει η αμερικανική οικονομία και όχι οι κυβερνήτες Πολιτειών.

Παράλληλα, κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι ψευδώς ανέφεραν ότι οι κυβερνήτες θα αποφασίσουν πότε θα τεθεί ξανά σε λειτουργία η οικονομία.

«Αυτή είναι απόφαση του προέδρου για πολλούς βάσιμους λόγους. Τούτου λεχθέντος, η κυβέρνηση και εγώ συνεργαζόμαστε στενά με τους κυβερνήτες και αυτό θα συνεχιστεί. Μια απόφαση μου, σε συνεργασία με τους κυβερνήτες και συμμετοχή άλλων, θα παρθεί σύντομα!», τόνισε με tweet του ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος θέλει να ανοίξει ξανά την αμερικανική οικονομία το συντομότερο δυνατό, καθώς η πανδημία του Covid-19 έχει σκοτώσει σχεδόν 22.000 Αμερικανούς και στοιχίζει εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Νομικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι ένας πρόεδρος των ΗΠΑ έχει περιορισμένη εξουσία να διατάξει τους πολίτες να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους ή πόλεις να ανοίξουν ξανά κυβερνητικά κτίρια, μέσα μεταφοράς ή τοπικές επιχειρήσεις.

Με βάση τη δέκατη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, οι κυβερνήσεις των Πολιτειών έχουν την εξουσία να αστυνομεύουν τους πολίτες και να επιβάλουν κανόνες για το δημόσιο συμφέρον.

Ενώ αξιωματούχοι ομοσπονδιακών υγειονομικών υπηρεσιών έχουν εκδώσει οδηγίες για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της κάλυψης προσώπου με μάσκες, η Ουάσινγκτον δεν έχει δώσει συστάσεις σε εθνικό επίπεδο αναφορικά με το κλείσιμο σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών και επιχειρήσεων, αφήνοντας τις Πολιτείες από μόνες τους να πάρουν αυτές τις αποφάσεις.