Διπλωματία της μάσκας και από τον Ερντογάν

Διπλωματία της μάσκας και από τον Ερντογάν

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Τουρκία, αν και έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από τον COVID-19, με τους νεκρούς της να πλησιάζουν τους 1.300, η κυβέρνηση Ερντογάν αποδύεται και αυτή στη «διπλωματία της μάσκας και των φαρμάκων», σε μια μεγάλη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων, η οποία συνδέεται και με στρατηγικές βλέψεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Αγκυρα έστειλε αεροπλάνα γεμάτα μάσκες, ιατρικές στολές και μπουκάλια με αντισηπτικό τζελ στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Βρετανία, διαγνωστικά τεστ στους Παλαιστινίους, φάρμακα στην Αρμενία και ιατρικό εξοπλισμό σε πέντε χώρες των Βαλκανίων, όπως και στη Λιβύη.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν πάντα ήθελε να αναδείξει την Τουρκία ως ανθρωπιστική δύναμη, η οποία σώζει όσους το έχουν ανάγκη», επισημαίνει η Τζάνα Τζάμπουρ από το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) του Παρισιού, για να προσθέσει: «Το καινούργιο αυτή τη φορά είναι ότι η Αγκυρα δεν περιορίζεται σε χώρες της περιφέρειας, αλλά αποστέλλει βοήθεια και σε ανεπτυγμένες χώρες».

Νοσταλγός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία χαρακτηριζόταν από τις μεγάλες δυνάμεις του 19ου αιώνα ως ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης, ο Ερντογάν θέλει να αντιστρέψει την εικόνα, προβάλλοντας στους ομοεθνείς του την εικόνα μιας ισχυρής Τουρκίας, που βοηθάει τις «ασθενείς» ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ταυτόχρονα, η αποστολή βοήθειας σε βαλκανικές χώρες και στη Λιβύη εξυπηρετεί τις προφανείς στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας στο εγγύς εξωτερικό.

Τη Δευτέρα, οι νεκροί από κορωνοϊό στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 98, για να φτάσουν τους 1.296. Η χώρα μετρούσε 61.949 κρούσματα και βρισκόταν στην ένατη θέση του κόσμου. Ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε νέα, καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ το Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που προβλέπει την προσωρινή αποφυλάκιση δεκάδων χιλιάδων κρατουμένων. Εξαίρεσε ωστόσο όσους κατηγορούνται για «τρομοκρατία», κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή