ΚΟΣΜΟΣ

Ο εφιάλτης του Τσερνόμπιλ επιστρέφει

Ο εφιάλτης του Τσερνόμπιλ επιστρέφει

KIEBO. Υπό έλεγχο τέθηκε χθες η τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3 Απριλίου στη ζώνη αποκλεισμού που έχει δημιουργηθεί γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, υποστηρίζουν οι αρχές της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με ανταπόκριση του Associated Press, εξακολουθούν να υπάρχουν μέτωπα φωτιάς και μάλιστα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το εγκαταλελειμμένο πλέον πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ το ρωσικό παράρτημα της Greenpeace προειδοποίησε ότι η πυρκαγιά θα μπορούσε να απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα ραδιενεργά άτομα.

«Δεν υπάρχει μέτωπο φωτιάς», σύμφωνα με χθεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας. Ωστόσο, οι ουκρανικές αρχές παραδέχτηκαν ότι εξακολουθεί να σιγοκαίει η πυρκαγιά κοντά στο έδαφος. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε να υπάρξει διαφάνεια στο ζήτημα, καθώς «η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια και να είναι ασφαλής», όπως δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας. Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι κατέγραψαν βραχυπρόθεσμη αύξηση σωματιδίων καισίου 137 στην περιοχή του Κιέβου, νότια του Τσερνόμπιλ, αλλά ότι το επίπεδο ακτινοβολίας παραμένει συνολικά εντός των φυσιολογικών ορίων. Ο Γιάροσλαβ Γεμελιανένκο, ξεναγός στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ, έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook τη Δευτέρα ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, διότι η πυρκαγιά είχε φθάσει στην εγκαταλελειμμένη πόλη Πρίπιατ και απείχε λιγότερο από δύο χιλιόμετρα από «εκεί όπου βρίσκεται η περιοχή της ζώνης του Τσερνόμπιλ με την υψηλότερη ακτινοβολία». Σύμφωνα με δήλωση του Βολοντίμιρ Ντέμτσουκ της ουκρανικής υπηρεσίας εκτάκτου ανάγκης, που μεταδίδει το Associated Press, η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. «Δεν υπάρχει απειλή για το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, αποθηκευμένα πυρηνικά καύσιμα ή άλλες κρίσιμης σημασίας
εγκαταστάσεις».

Η ζώνη αποκλεισμού γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έχει έκταση 2.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα και δημιουργήθηκε αμέσως μετά το πυρηνικό δυστύχημα της 26ης Απριλίου 1986. Η ζώνη αποκλεισμού είναι σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητη, αν και υπολογίζεται πως σε αυτή εξακολουθούν να μένουν περίπου 200 άνθρωποι που αρνήθηκαν να την εγκαταλείψουν. Το ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών στην περιοχή είναι συχνό φαινόμενο, ιδίως τις χρονιές που έχουν πέσει λίγες βροχές, και συχνά ξεκινούν από φωτιές που ανάβουν οι κάτοικοι για να κάψουν ξερόχορτα.