Kορωνοϊός: Τα καλά νέα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νίκησε τον κορωνοϊό παρά τα 99 έτη του

Ενας 99χρονος αξιωματικός του στρατού ξηράς της Βραζιλίας, που πολέμησε στον Β΄ Παγκόσμιο, κατάφερε να νικήσει τον ιό, σημειώνοντας νέο ρεκόρ για τον πιο ηλικιωμένο ασθενή που ανέρρωσε από την πανδημία. Καταχειροκροτούμενος από μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ο Ερμάντο Πιβέτα βγήκε την Τρίτη από στρατιωτικό νοσοκομείο στην Μπραζίλια, φορώντας πράσινο πηλήκιο και μάσκα. Ο 99χρονος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο έπειτα από 8 ημέρες νοσηλείας, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ για τον γηραιότερο ασθενή που νίκησε τον ιό, το οποίο ανήκε σε μια 97χρονη.

Ανάσα ζωής για τα δελφίνια

Την ώρα που η ανθρωπότητα παλεύει να κερδίσει τη δύσκολη μάχη κατά της πανδημίας, η άγρια ζωή στον πλανήτη και ειδικά στο θαλάσσιο περιβάλλον παίρνει μία βαθιά ανάσα ζωής. Σύμφωνα με δηλώσεις της υπεύθυνης προγράμματος της MEDASSET, Ελεάνας Τουλουπάκη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιστροφή των ζώων σε χώρους που μέχρι πρότινος δεν ήταν διαθέσιμοι παρατηρείται και στην Ελλάδα, με εμβληματικότερο το παράδειγμα τον δελφινιών στον Θερμαϊκό. Η μείωση της όχλησης και των κινδύνων από την ανθρώπινη παρουσία αναμένεται να ευνοήσει και τις θαλάσσιες χελώνες, καθώς η περίοδος ωοτοκίας τους ξεκινάει τον Μάιο, σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπεύθυνης της MEDASSET.

Αυξήθηκαν οι υιοθεσίες κατοικιδίων

Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ανά τον κόσμο, οι οποίες αναζητούν συντροφιά ενώ βρίσκονται στα σπίτια τους και τηρούν τα μέτρα περιορισμού, αποφάσισαν πως η πανδημία είναι μια ευκαιρία για να υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόληψη της Βίας κατά των Ζώων (ASPCA), οι υιοθεσίες σκύλων και γατιών σε Ν. Υόρκη και Λος Αντζελες αυξήθηκαν κατά 200% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνει και το PetPoint, ένα λογισμικό που παρατηρεί πάνω από 1.200 καταφύγια αδέσποτων ζώων, και το οποίο αναφέρει πως οι υιοθεσίες αυξήθηκαν κατά 700% σε σχέση με τον περυσινό Απρίλιο. Την Τρίτη το καταφύγιο προστασίας αδέσποτων του Σικάγο ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά στην ιστορία, όλα τα διαθέσιμα κατοικίδια έχουν υιοθετηθεί.

Ρεκόρ για τις ανανεώσιμες πηγές
 

Νέο ρεκόρ έφερε η περυσινή χρονιά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς αποτέλεσαν περίπου τα 3/4 των νέων ενεργειακών υποδομών παγκοσμίως το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA). Λόγω της σημαντικής αύξησης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, πλέον περισσότερο από το 1/3 της παγκόσμιας ισχύος παρέχεται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές. Η έκθεση του οργανισμού διαπίστωσε πως οι ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκαν 2,6 φορές περισσότερο από τα ορυκτά καύσιμα, παρότι πρόσθεσαν ελαφρώς λιγότερη ενεργειακή χωρητικότητα σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, στα 176 GW που σημειώθηκαν το 2018.

Εκσυγχρονισμένος στόλος οχημάτων

Πενήντα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και δίκυκλα ανήκουν πλέον στον εκσυγχρονισμένο στόλο οχημάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, με σκοπό να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες των υπηρεσιών καθαριότητας και της δημοτικής αστυνομίας. Για την προμήθεια των οχημάτων εγκρίθηκε σχετική προέγκριση δημοπράτησης και η πράξη χρηματοδοτείται από πιστώσεις ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας, με συνολική δημόσια δαπάνη ύψους περίπου 560.000 ευρώ, ενώ με την ίδια πράξη αναμένεται και η προμήθεια τριών σταθμών φόρτισης για τα οχήματα. Ο δήμαρχος Κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι «εκσυγχρονίζουμε τον στόλο οχημάτων, μειώνουμε τους ρύπους και σχεδιάζουμε τη Θεσσαλονίκη της επόμενης δεκαετίας, πάντα με βάση τις ανάγκες των πολιτών».

Αιμοδότες «θρύλοι της γαλανόλευκης»

Τέσσερα μέλη των «Greek Legends 2004», των «θρύλων της γαλανόλευκης», έλαβαν χθες μέρος στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώθηκε στο περίπτερο 11 της ΔΕΘ, με σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών αίματος των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι Θ. Ζαγοράκης, Α. Χαριστέας, Π. Καφές και Φ. Κατεργιαννάκης συμμετείχαν στην εθελοντική αιμοδοσία, με τη στήριξη του υπουργείου Υγείας και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, και έδειξαν με τον τρόπο τη συμπαράστασή τους προς τα νοσοκομεία Θεαγένειο και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή