ΚΟΣΜΟΣ

Παράταση καραντίνας στη Γερμανία

Παράταση καραντίνας στη Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συνέστησε χθες στα γερμανικά κρατίδια να παρατείνουν την ισχύ των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης έως τις 3 Μαΐου, παρά τον σχετικά μικρό αριθμό θανάτων στη χώρα από τις επιπτώσεις του νέου κορωνοϊού.

Το γεγονός ότι στη χώρα διενεργούνται 100.000 διαγνωστικοί έλεγχοι ημερησίως δίνει στις υγειονομικές αρχές σχετικά ακριβή εικόνα για την πορεία της επιδημίας, αποτρέποντας τα βεβιασμένα μέτρα.

Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 3 Μαΐου, ενώ εξακολουθούν να απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός περιοχής και να συνιστάται η αποφυγή επισκέψεων σε σπίτια, ακόμη και συγγενών. Οι έξοδοι σε πάρκα και πλατείες επιτρέπονται, πάντα με τήρηση της απόστασης ασφαλείας 1,5 μέτρου, με τη συνοδεία είτε μελών του ίδιου νοικοκυριού είτε ενός το πολύ ατόμου από άλλο νοικοκυριό. Στους ελέγχους που διενεργήθηκαν την Κυριακή, ημέρα του Πάσχα, ευρέθη ότι η πλειονότητα των πολιτών συμμορφώθηκε προς τις υποδείξεις αυτές, με τα πρόστιμα να μην ξεπερνούν τις 10.000.

Οι Αρχές δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συστάσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας, αν και πιθανότερο σενάριο είναι να καταστεί η χρήση της υποχρεωτική σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η τήρηση των κανόνων αποστασιοποίησης.

Ορισμένα κρατίδια, όπως η Βαυαρία, ανακοίνωσαν την παροχή μπόνους 500 ευρώ σε γιατρούς και νοσηλευτές που φροντίζουν ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ αντίστοιχο μπόνους, ύψους 1.500 ευρώ και καλύτερα αμειβόμενες υπερωρίες ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Λόγω της υπερφόρτωσης των γαλλικών νοσοκομείων, κάποιοι ασθενείς από τη Γαλλία νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γερμανία, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με ασθενείς από την Ολλανδία, η οποία ξεπέρασε πλέον τη Γερμανία σε θανάτους, παρότι διαθέτει το ένα πέμπτο του πληθυσμού της.

Εν τω μεταξύ, στη Ρωσία, όπου παρατηρείται έντονα ανοδική τάση στις λοιμώξεις, τα αυστηρότερα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από χθες αποδείχθηκαν προβληματικά, υποχρεώνοντας τις Αρχές να αναζητήσουν άλλες διεξόδους. Τα μέτρα προέβλεπαν υποχρεωτική επίδειξη της άδειας μετακίνησης κατά τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, κάτι που οδήγησε σε μεγάλες ουρές και συνωστισμό στις εισόδους των σταθμών του μετρό, δηλαδή σε ό,τι ακριβώς έπρεπε να αποφευχθεί.

Στην Αυστρία, όπου άνοιξαν μερικά μικρά καταστήματα, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 15 Μαΐου, ενώ σταδιακά θα παραδοθούν προς χρήση στο κοινό χώροι άθλησης στους οποίους μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις, όπως γήπεδα τένις, πεδία σκοποβολής κ.τ.λ. Στο καθημερινό δελτίο ακυρώσεων προσετέθησαν, χθες, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, που δεν θα πραγματοποιηθεί  φέτος, και ο ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας, που μετατίθεται για τον Αύγουστο το νωρίτερο.

Καθώς οι υγειονομικές επιπτώσεις της κρίσης σταδιακά αντιμετωπίζονται, βγαίνουν στο φως τα προβλήματα των οικονομικών επιπτώσεων, με τον αριθμό των Ιταλών ενοικιαστών που απειλούνται με έξωση λόγω μη καταβολής ενοικίου να φθάνει τις 200.000.