Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ζωολογικοί κήποι

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ζωολογικοί κήποι

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γερμανικοί ζωολογικοί κήποι, που άλλες χρονιές την περίοδο του Πάσχα έσφυζαν από επισκέπτες, σήμερα αναγκάζονται να απευθύνουν αγωνιώδεις εκκλήσεις για δωρεές και προσανατολίζονται στη λήψη βάναυσων μέτρων προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορεί να περισωθεί.

Η Βερένα Κάσπαρι, διευθύντρια του ζωολογικού κήπου του Νοϊμίνστερ, στη βόρεια Γερμανία, παραδέχθηκε στην εφημερίδα Die Welt ότι πιθανώς τα ζώα που φιλοξενούνται να χρειαστεί να τραφούν με άλλα ζώα ώστε να επιβιώσουν, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη καταρτίσει λίστα με τα ζώα που θα πρέπει να σφαγιαστούν πρώτα.

Ειδικότερα, η Κάσπαρι εξήγησε ότι η θανάτωση ορισμένων ζώων, προκειμένου να επιβιώσουν τα υπόλοιπα, αποτελεί την «ύστατη» και εξαιρετικά δυσάρεστη λύση, αλλά ακόμα και αυτό δεν θα επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα του ζωολογικού κήπου. «Οι φώκιες και οι πιγκουίνοι απαιτούν μεγάλη ποσότητα φρέσκων ψαριών καθημερινώς», εξηγεί. «Προφανώς, αν τα πράγματα επιδεινωθούν, προτιμώ να θανατώσω ζώα παρά να τα αφήσω να πεθάνουν από την πείνα. Στη χειρότερη περίπτωση, θα ταΐσουμε κάποια ζώα με αυτά που θα θανατώσουμε». Οπως υπολογίζει, η οικονομική ζημία που υπέστη ο ζωολογικός κήπος, που δεν καλύπτεται από τις έκτακτες πολιτειακές επιδοτήσεις, ανέρχεται σε 175.000 ευρώ.

Η Γερμανική Ενωση Ζωολογικών Κήπων έχει ζητήσει κρατική οικονομική ενίσχυση 100 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι οι ζωολογικοί κήποι αδυνατούν να περικόψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, όπως άλλες πληττόμενες επιχειρήσεις. Τα ζώα πρέπει να τρέφονται καθημερινώς και να τυγχάνουν κάθε αναγκαίας φροντίδας, ενώ οι χώροι που φιλοξενούν τροπικά είδη πρέπει να θερμαίνονται σε θερμοκρασία άνω των 20 βαθμών Κελσίου.

Ο ζωολογικός κήπος του Σένμπρουν, ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Βιέννης, δεν αντιμετωπίζει ακόμα οικονομικό πρόβλημα, αλλά την 1η Απριλίου έθεσε σε τρίμηνη διαθεσιμότητα το 70% των 230 υπαλλήλων του. Τέλος, πολλοί φύλακες ζωολογικών κήπων ισχυρίζονται ότι λείπει στα ζώα η ανθρώπινη παρουσία. Ιδιαιτέρως οι πίθηκοι, οι παπαγάλοι και οι φώκιες μοιάζουν να πλήττουν αφόρητα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή