Κατακραυγή για την απόφαση Τραμπ

Κατακραυγή για την απόφαση Τραμπ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ τα κρούσματα του κορωνοϊού σε παγκόσμια κλίμακα είχαν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια και οι νεκροί τις 127.000, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναστείλει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προκαλώντας ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του στην τακτική ενημέρωση του Τύπου για την πορεία της πανδημίας, στον Λευκό Οίκο. Δικαιολογώντας την επιλογή του, καταλόγισε στον ΠΟΥ «σοβαρή κακοδιαχείριση και συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού» στα αρχικά στάδια της επιδημίας. Ο διεθνής οργανισμός «απέτυχε στο βασικό του καθήκον και πρέπει να καταστεί υπόλογος», δήλωσε ο Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι προώθησε την «εκστρατεία παραπληροφόρησης» της Κίνας, γιατί είναι υπερβολικά εξαρτημένος από το Πεκίνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΠΟΥ, καταβάλλοντας ποσά μεταξύ 400 και 500 εκατ. δολαρίων σε ετήσια βάση. Η αναστολή της χρηματοδότησης είναι προσωρινή, εν αναμονή μελέτης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αποτελεσματικότητα του οργανισμού.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου προκάλεσε κύμα διεθνών αντιδράσεων. Ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε «βαθιά θλίψη» για την εξέλιξη, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση της πανδημίας η ανθρωπότητα χρειάζεται την υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ «περισσότερο παρά ποτέ». Στη Μόσχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ έκανε λόγο για «πολύ εγωιστική» στάση της Ουάσιγκτον, ενώ στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν κάλεσε τις ΗΠΑ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του ΠΟΕ σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του αγώνα εναντίον της COVID-19.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Τραμπ έκανε πίσω στο μέτωπο που είχε ανοίξει μία ημέρα νωρίτερα με τους κυβερνήτες των πολιτειών, όταν ισχυρίστηκε ότι έχει την «απόλυτη εξουσία» να αποφασίσει πώς και πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. «Οι κυβερνήτες έχουν την ευθύνη», αναγνώρισε υπό την πίεση των αντιδράσεων ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι θα υποστηρίξει τυχόν αποφάσεις για χαλάρωση των περιορισμών σε πολιτείες που δεν έχουν πληγεί σοβαρά από τον ιό.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε να τυπωθεί το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ στις επιταγές ύψους 1.200 δολαρίων που θα σταλούν σε εκατομμύρια πολίτες (και ψηφοφόρους) για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η Washington Post αναφέρει ότι η φορολογική υπηρεσία των ΗΠΑ ενημερώθηκε μόλις την Τρίτη σχετικά, γεγονός που θα καθυστερήσει αρκετές ημέρες την παράδοση των επιταγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή