Νίκη για το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα στη Νότια Κορέα

Νίκη για το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα στη Νότια Κορέα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη νίκη της δεκαετίας, χάρη στην επιτυχημένη στρατηγική που εφάρμοσε για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, προβλέπεται ότι κατέγραψε χθες το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Νότιας Κορέας, στις πρώτες εκλογές που διεξήχθησαν εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Οι ψηφοφόροι περίμεναν στη σειρά να ψηφίσουν απέχοντας τουλάχιστον ένα μέτρο μεταξύ τους, φορώντας υποχρεωτικά μάσκες και γάντια, ενώ στην είσοδο των εκλογικών τμημάτων ελεγχόταν η θερμοκρασία τους και όσοι είχαν υψηλότερη από το κανονικό ψήφιζαν σε διαφορετικές κάλπες.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη εξόδου από την κάλπη της δημόσιας τηλεόρασης, το κόμμα του προέδρου Μουν Τζάε Ιν προβλέπεται να αποσπάσει τουλάχιστον 155 έδρες στην κορεατική Βουλή, σε σύνολο 300. Η συμμετοχή των πολιτών ανήλθε σε ποσοστό 66%, το υψηλότερο των τελευταίων 24 ετών, καθώς, όπως φάνηκε, η σωστή αντίδραση του κράτους στην πανδημία ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των πολιτών, επιτρέποντάς τους να παραμερίσουν τις όποιες ανησυχίες και να προσέλθουν στις κάλπες. Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το πρωί.

Μέχρι πριν από λίγους μήνες, το κυβερνών κόμμα αντιμετώπιζε τις εκλογές με απαισιοδοξία εξαιτίας της οικονομικής επιβράδυνσης τα τελευταία χρόνια, της αποκάλυψης σκανδάλων στα οποία εμπλέκονται βοηθοί του προέδρου, αλλά και της αποτυχημένης, προς το παρόν, διπλωματικής προσέγγισης με τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, η παραδειγματική αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση ανέτρεψε την εικόνα δίνοντας το προβάδισμα στο Δημοκρατικό Κόμμα και επικυρώνοντας ως σωστή την απόφαση για διενέργεια των εκλογών σε αυτό το κλίμα.

«Πιθανώς οι ψηφοφόροι συγχώρεσαν προηγούμενα προβλήματα και αντάμειψαν (την κυβέρνηση) για τη σωστή αντίδρασή της στην κρίση», λέει στο Bloomberg ο Μίχα Χρίμπερνικ, επικεφαλής αναλύσεων για την Ασία, της εταιρείας συμβούλων Verisk Maplecroft. Η απόφαση του Μουν να προχωρήσει στις εκλογές θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για άλλους ηγέτες που έχουν ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην πανδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή