Kορωνοϊός: Η μάσκα δεν είναι για τον φούρνο

Kορωνοϊός: Η μάσκα δεν είναι για τον φούρνο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθημερινή είναι η έναρξη επιστημονικών μελετών που μας εφοδιάζουν με επιστημονική γνώση για τον νέο κορωνοϊό. Η Κίνα, παραδείγματος χάρη, ξεκίνησε χθες ευρεία έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι ήταν τελικά οι ασυμπτωματικοί φορείς του COVID-19 και ποια τα επίπεδα ανοσίας στις διαφορετικές κοινότητες. Στην έρευνα θα συμμετάσχουν εθελοντές από τη Γουχάν και την επαρχία Χουμπέι, την επιδημική εστία της νόσου, αλλά και το Πεκίνο, τη Σαγκάη, την Τσονκίνγκ κ.ά.

Την ίδια στιγμή, Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο νέος κορωνοϊός επιβιώνει στις υψηλές θερμοκρασίες. Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Εξ-Μασσαλίας θέρμαναν τον μικροοργανισμό στους 60 βαθμούς Κελσίου και διαπίστωσαν ότι κάποια στελέχη εξακολούθησαν να πολλαπλασιάζονται. Μόνο κοντά στο σημείο βρασμού ο κορωνοϊός καταστράφηκε ολοκληρωτικά, αν και η διαδικασία θέρμανσης τον κατέστησε λιγότερο μολυσματικό. Ωστόσο, σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, τα στελέχη που επιβίωσαν αρκούσαν για να προκαλέσουν νέες λοιμώξεις.

Η εικόνα των υπαλλήλων υγειονομικών φορέων και πολλών άλλων να απολυμαίνουν δρόμους, πλατείες, παγκάκια, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ο.κ. είναι πλέον εξαιρετικά συνηθισμένη σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι συμπεριφορές μειώνουν το άγχος, επισημαίνουν οι ειδικοί, επειδή νιώθουμε ότι ελέγχουμε τις εξελίξεις και ενεργούμε κατά της υγειονομικής μάστιγας. Ωστόσο, η ψυχρή επιστημονική αλήθεια, όπως τη διατυπώνει ο Μάικλ Οστερχολμ, επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, είναι ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών. «Στην καλύτερη περίπτωση είναι μια υπέρμετρη δαπάνη, στη χειρότερη γεμίζουμε απολυμαντικά το περιβάλλον χωρίς να χρειάζεται», λέει, υπογραμμίζοντας ότι ο ιός μεταδίδεται περισσότερο από την άμεση επαφή, γι’ αυτό είναι αναγκαία τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Πόσο θα διαρκέσουν; Αγνωστο. Αλλά, σύμφωνα με έρευνα των τμημάτων ανοσολογίας και επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, καθώς επικρέμαται ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων, ίσως να χρειαστεί η εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων, παρατεταμένων ή διακοπτόμενων, έως το 2022.

Eνα πρόβλημα που απασχολεί χιλιάδες κόσμου είναι η παγκόσμια έλλειψη σε προστατευτικές μάσκες. Ετσι, πολλοί έχουν στραφεί στην αποστείρωση και επαναχρησιμοποίησή τους. Οπως επισημαίνουν, όμως, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται σε οικιακό φούρνο, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες θα λιώσουν τις πλαστικές ίνες, καθιστώντας τις εντελώς άχρηστες. Οι ειδικοί προειδοποιούν, εξάλλου, ότι η πληροφορία πως η ιδανική απολύμανση των μασκών είναι στον φούρνο μικροκυμάτων είναι ψευδής και αποτελεί απειλή πυρκαγιάς σε διάφορα νοικοκυριά αφελών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή