Λος Αντζελες, μια πόλη σε αναμονή

Λος Αντζελες, μια πόλη σε αναμονή

5' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κοσμοπολίτικη και πολυσύχναστη πόλη του Λος Αντζελες εδώ και δεκαπέντε ημέρες, με εντολή του δημάρχου της Eric Garcetti, έχει μετατραπεί σε πόλη «φάντασμα». Αναμένοντας έξαρση των κρουσμάτων λόγω του κορωνοϊού, ο δήμαρχος αρχικά απαγόρευσε συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων και στη συνέχεια διέταξε κλείσιμο όλων των καταστημάτων, εκτός των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων, που δεν παρέχουν ουσιώδεις υπηρεσίες.

Μεγάλο οικονομικό χτύπημα για τα εστιατόρια, καθώς δεν επιτρέπονται επιτραπέζια γεύματα και συνεστιάσεις παρά μόνο φαγητό σε πακέτο. Ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα για τους εργαζομένους των εστιατορίων, αφού μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους προερχόταν από φιλοδωρήματα.

Τα ξενοδοχεία αισθάνονται και αυτά τη δύσκολη πραγματικότητα, αφού ο φόβος εξάπλωσης του ιού και το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι ιδανικές συνθήκες για ταξίδια. Ακόμα και το υπερπολυτελές ξενοδοχείο «Beverly Hills Hotel», γνωστό από τα οσκαρικά πάρτι και τους διάσημους επισκέπτες του, έχει δει κατακόρυφη πτώση κρατήσεων. Το ξενοδοχείο που άνοιξε το 1912, προτού ακόμα ιδρυθεί επίσημα η πόλη του Μπέβερλι Χιλς, έχει φιλοξενήσει αστέρες του κινηματογράφου, πολιτικούς και δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες. Μερικοί από τους ξακουστούς παλιούς και νεότερους πελάτες του οι Μέριλιν Μονρόε, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Κλαρκ Γκέιμπλ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, Αριστοτέλης Ωνάσης, Τάιρα Μπανκς, Σαρλίζ Θερόν, Μπραντ Πιτ, Αντζελίνα Τζολί, Ματ Ντέιμον. Το ξενοδοχείο διαχειρίζεται η εταιρεία Dorchester Collection, ιδιοκτησίας του σουλτάνου του Μπρουνέι.

Το πιο σημαντικό κεφάλαιο

Σε ερώτησή μας για τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή, ο πρόεδρος της εταιρείας Christopher Cowdray επισήμανε ότι «οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου που είναι μαζί μας για πολλά χρόνια είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο της εταιρείας και έχουμε εγγυηθεί ότι όλες οι θέσεις εργασίας θα παραμείνουν άθικτες έως το τέλος της κρίσης». Η κρίση βέβαια δεν έχει ακόμα κορυφωθεί και οι πιο πολλές εταιρείες δεν έχουν την οικονομική επιφάνεια του σουλτάνου, οπότε το μέλλον είναι αβέβαιο.

Ηδη, τα πρώτα ρήγματα ακούγονται μετά την απόφαση των πολυκαταστημάτων Macys να θέσουν σε αναγκαστική αργία τους 125.000 υπαλλήλους. Επίσης, ο δήμαρχος έλαβε την πρωτόγνωρη απόφαση να κλείσει όλες τις παραλίες, ορειβατικές διαδρομές, ποδηλατικές λωρίδες, ακόμα και τα δημοφιλή αξιοθέατα Santa Monica Pier και Universal City Walk, που είναι πόλος έλξης για τουρίστες αλλά και ντόπιους. Ευχή όλων είναι να πάρθηκαν έγκαιρα τα πολύ αυστηρά μέτρα και να βοηθήσουν στην αναχαίτιση των κρουσμάτων. Αμεση συνέπεια βέβαια ήταν, μια πόλη γνωστή για τη δυναμική της οικονομία να έχει αδειάσει, ενώ ελάχιστα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους δρόμους. Μπορεί έτσι να «λύσαμε» προσωρινά το αιώνιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά η άμεση επίπτωση είναι η οικονομία να δείχνει σημάδια σοβαρής κρίσης με εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους. Μικρή ανάσα αποτελεί η μεγάλη ομοσπονδιακή κυβερνητική βοήθεια, αλλά ίσως ούτε αυτή να είναι αρκετή να αποτρέψει την ύφεση.

Πρωταρχικός στόχος τώρα είναι να αποφευχθούν η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας και οι μαζικές ανθρώπινες απώλειες. Στο λιμάνι του Λος Αντζελες έχει δέσει το νοσοκομειακό πλοίο «USNS Mercy», το οποίο διαθέτει 1.000 νοσοκομειακές κλίνες αλλά γίνεται αγώνας δρόμου να εξασφαλιστούν χιλιάδες αναπνευστήρες.

Το Λος Αντζελες συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών, συγγραφέων, χορευτών και μουσικών, είναι μία από τις πιο δημιουργικές πόλεις στον κόσμο, καθώς ένας στους έξι κατοίκους ασχολείται με δημιουργικά επαγγέλματα. Η ξαφνική αναστολή δραστηριοτήτων έχει προκαλέσει δημιουργική και επιχειρησιακή αδράνεια, από την οποία δεν εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι. Για να αντιμετωπιστεί η ξαφνική κρίση, ο γνωστός δημοσιογραφικός σύλλογος, The Los Angeles Press Club, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός λογαριασμού εκτάκτου ανάγκης. Ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου και παρουσιαστής ειδήσεων στο τοπικό κανάλι NBC4, Robert Kovacik, σε δήλωσή του επισήμανε ότι «την ώρα που συνάδελφοί μας διακινδυνεύουν την υγεία τους καλύπτοντας την κρίση του κορωνοϊού, άλλοι υποφέρουν από μισθολογικές περικοπές ή και απολύσεις, που κάνουν αναγκαία τη δημιουργία αυτού του λογαριασμού». Η δημιουργία του επιτεύχθηκε χάρη στην επιχορήγηση του Συνδέσμου Ξένου Τύπου, Τhe Hollywood Foreign Press Association. Ο Σύνδεσμος, που διοργανώνει την παγκοσμίως γνωστή τελετή των Χρυσών Σφαιρών, αφιερώνει σημαντικό ποσοστό των εσόδων της τελετής σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες με επίκεντρο τις δημιουργικές ομάδες.

Η φημισμένη συνοικία του Λος Αντζελες, το Χόλιγουντ, που θεωρείται η πρωτεύουσα του παγκόσμιου κινηματογράφου, έχει υποστεί σοβαρή οικονομική ζημία, αφού όλες οι παραγωγές έχουν «παγώσει» χωρίς να υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία επαναλειτουργίας. Ηδη, μεγάλες παραγωγικές και διαφημιστικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες απολύσεις. Η Ελληνοϊταλίδα ηθοποιός Σοφία Μίλος, που έγινε γνωστή διεθνώς από τους ρόλους της στις μεγάλες τηλεοπτικές παραγωγές CSI: «Miami» και «Sopranos», έχει και αυτή αισθανθεί το οικονομικό τέλμα. «Είχα ρόλους σε δύο ταινίες, η μία από αυτές θα γυριζόταν στην Ιταλία και η άλλη που ήταν να αρχίσει τον Απρίλιο μετατέθηκε για το τέλος του έτους, που σημαίνει ότι για πολλούς μήνες δεν θα υπάρχουν έσοδα για μένα όπως και για πολλούς άλλους καλλιτέχνες», δήλωσε.

Η Μίλος, που έχει οικογένεια στην Ιταλία και στην Ελλάδα, έχει επηρεαστεί και συναισθηματικά από την κρίση, μιας και ο θείος της που ζει κοντά στο Μιλάνο είναι διασωληνωμένος στο νοσοκομείο. «Κάθε μέρα προσεύχομαι γι’ αυτόν και τους ανθρώπους που υποφέρουν στην Ιταλία και την Ελλάδα. Πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες των γιατρών και να παραμένουμε αισιόδοξοι και δυνατοί». Σύντομα η Σοφία Μίλος θα εμφανιστεί στη μικρή οθόνη στον ρόλο της τολμηρής Ρωσίδας κατασκόπου Daria, στην τηλεοπτική σειρά «Project Bluebook» του διάσημου σκηνοθέτη Robert Zemeckis, που θα παιχθεί σε 165 χώρες.

Αναστολή αθλητικών δραστηριοτήτων
Μία από τις συνέπειες της κρίσης ήταν και η αναστολή όλων των αθλητικών διοργανώσεων. Με το Λος Αντζελες να είναι η έδρα πολλών επαγγελματικών και κολεγιακών ομάδων, το κενό είναι προφανές. Το πιο δημοφιλές άθλημα στις ΗΠΑ είναι το αμερικανικό ποδόσφαιρο και στην πόλη έχουμε δύο επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες επρόκειτο να εγκαινιάσουν το καλοκαίρι του 2020 ένα τεράστιο και υπερσύγχρονο στάδιο, το SoFi Stadium, το οποίο υπολογίζεται να κοστίσει 5 δισ. δολάρια. Η οικογένεια του Ελληνοαμερικανού Ντιν Σπανός είναι ιδιοκτήτρια μιας από τις δύο ομάδες, των Los Angeles Chargers. Στην ερώτησή μου κατά πόσον η κρίση έχει επηρεάσει την προετοιμασία της καινούριας χρονιάς, ο κ. Σπανός απάντησε: «Εχουμε προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα της τηλεπικοινωνίας. Ολες οι ομάδες λειτουργούν με τις ίδιες παραμέτρους και επειδή τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς πρέπει και εμείς να προσαρμοζόμαστε αναλόγως. Αισιοδοξώ ότι θα ξεκινήσουμε στον προκαθορισμένο χρόνο και οι εργασίες στο στάδιο συνεχίζονται κανονικά. Παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ νωρίς ακόμη και όλα μπορούν να αλλάξουν». Αυτό ισχύει βέβαια και για κάθε άλλη πτυχή της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής της πόλης και η ευχή είναι να ξεπεραστεί η κρίση στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Eπίσης, η ομάδα των Chargers, σε συνεργασία με τους τηλεοπτικούς σταθμούς CBS2/KCAL 9 και τη ραδιοφωνική εταιρεία iHeartRadio, πραγματοποίησε μια ολοήμερη εκστρατεία συλλογής χρημάτων και σχολικών ειδών για τους μαθητές του Λος Αντζελες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή