Νότια Κορέα: Αποφασιστική νίκη για τον Μουν Τζάε Ιν

Νότια Κορέα: Αποφασιστική νίκη για τον Μουν Τζάε Ιν

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Σημαντική νίκη κατήγαγε στις βουλευτικές εκλογές το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζάε Ιν, με τους ψηφοφόρους να ανταμείβουν τον πρόεδρο για την υποδειγματική διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού.

Το Δημοκρατικό Κόμμα απέκτησε έτσι την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, με 163 έδρες επί συνόλου 300, για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια. Επιπλέον 17 έδρες εξασφαλίζει και μικρό κόμμα, που παραδοσιακά συμμαχεί με το Δημοκρατικό, εδραιώνοντας περαιτέρω την κυριαρχία του προέδρου Μουν. Μεγάλη υπήρξε η προσέλευση των ψηφοφόρων, με ποσοστό συμμετοχής 66,2%, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 28 ετών, παρά τους φόβους του κοινού για την πανδημία. Πριν από μόλις λίγους μήνες, η δημοτικότητα του προέδρου Μουν είχε υποχωρήσει σημαντικά, εξαιτίας της εμπλοκής στελεχών του κόμματός του σε σκάνδαλα κατάχρησης εξουσίας, λόγω της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης αλλά και ύστερα από το φιάσκο της διπλωματικής του προσέγγισης προς την Πιονγιάνγκ. Η θετική γνώμη των ψηφοφόρων για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, μετέτρεψε τις εκλογές σε άτυπο δημοψήφισμα για τη διαχείριση της πανδημίας, χαρίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο κόμμα του προέδρου. Η Νότια Κορέα κατέγραψε συνολικά 225 θανάτους από τον κορωνοϊό, ενώ 11.000 κρούσματα κατεγράφησαν στη χώρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 27 νέα κρούσματα εντοπίσθηκαν στη Νότια Κορέα το τελευταίο 24ωρο, με την κυβέρνηση να διατηρεί εν ισχύι τους κανόνες ασφαλείας, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας και γαντιών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Την ίδια στιγμή και παρά την πανωλεθρία που υπέστη η συντηρητική αντιπολίτευση, έδρα στη Βουλή με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξασφάλισε ο πρώην διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας, Τάε Γιονγκ Χο, ο οποίος είχε απασχολήσει τον παγκόσμιο Τύπο το 2016 αυτομολώντας στη Νότια Κορέα. Ο Τάε εργαζόταν ως ανώτατος διπλωματικός υπάλληλος στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο. Χάρη στην εκλογή του ως βουλευτή της εύπορης συνοικίας Γκάνγκναμ της Σεούλ, ο Τάε θα γίνει ο πρώτος Βορειοκορεάτης, πρώην διπλωμάτης που εκλέγεται στη Βουλή της Σεούλ. Ο Τάε δάκρυσε μετά την ανακοίνωση της εκλογής του και έψαλε τον εθνικό ύμνο της Νότιας Κορέας ενώπιον οπαδών του στο εκλογικό του κέντρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή