Το χρονικό της πανδημίας, όπως αποτυπώνεται στις σελίδες της «Κ»

Το χρονικό της πανδημίας, όπως αποτυπώνεται στις σελίδες της «Κ»

6' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μονάχα λίγες ώρες πριν την αλλαγή του χρόνου, μια ειδοποίηση ενός Καναδικού λογισμικού που παρακολουθεί την κατάσταση της δημόσιας υγείας παγκοσμίως στέλνει την πρώτη ειδοποίηση στον δυτικό κόσμο. Μια νέα, μυστηριώδης λοίμωξη που χτυπάει το αναπνευστικό σύστημα φαίνεται να έχει ξεσπάσει στην ψαραγορά της Κινεζικής πόλης Γουχάν, και οι πρώτες εργαστηριακές έρευνες της Κίνας κάνουν λόγο για νέο κορωνοϊό με συμπτώματα SARS. Σε λίγες μέρες, οι χειρότεροι φόβοι όλων έχουν ήδη επιβεβαιωθεί: ο covid-19 αποδεικνύεται εξαιρετικά πιο μεταδοτικός από τον προκάτοχό του που δημιούργησε κρίση επιδημίας το 2003, και τα κρούσματα στην Κινεζική επαρχία έχουν ήδη εκτιναχθεί παρά τα σκληρά περιοριστικά μέτρα. Μέχρι το τέλος του μήνα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στην Κίνα προσεγγίζουν τα 7,000, και ο covid-19 έχει ήδη ταξιδέψει σε 18 ακόμα χώρες Ο πλανήτης έχει ήδη μπει σε τροχιά πανδημίας.

Η πρωτόγνωρη, για τον σύγχρονο τρόπο ζωής, κρίση πανδημίας του νέου κορωνοϊού καταγράφηκε από τις πρώτες κιόλας στιγμές στα φύλλα και της ιστοσελίδες της Καθημερινής ενώ σήμερα απασχολεί την πλειοψηφία των θεμάτων με τα οποία καταπιάνονται συντάκτες και αρθρογράφοι. Παρακάτω, επιλέγουμε μερικά άρθρα που καταγράφουν την πορεία της πανδημίας, από την διάγνωση και τις πρώτες ανησυχίες, στην εκθετική εξάπλωση του σε κάθε γωνιά της υφηλίου και, τέλος, στην σημερινή πανδημία και την μεταμόρφωση σχεδόν κάθε πτυχής του σύγχρονου τρόπου ζωής.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ KAI ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020 – ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

Ο κόσμος ανιχνεύει τον ιό και αναζητά απαντήσεις

Η περίοδος όπου νέα δεδομένα προέκυπταν καθημερινά, και ο ιός βρισκόταν ακόμα σε φάση αποκωδικοποίησης. Παρότι οι επιστήμονες κάνουν συνεχώς εκκλήσεις για ψυχραιμια στις αντιδράσεις, το πέρασμα του χρόνου φανερώνει ολοένα και πιο τρομακτικές λεπτομέρειες για τον covid-19. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων παραμένει στην Κίνα, και έτσι στην πλειοψηφία τους οι δυτικές κοινωνίες διατηρούν τον απατηλό εφησυχασμό τους.

Στις νυχτερίδες η προέλευση του κορωνοϊού

Με ταχείς ρυθμούς εξαπλώνεται ο νέος κινέζικος κορονοϊός – Συνεδριάζει ο ΠΟΥ (διαδραστικός χάρτης)

Ο κορονοϊός στο μικροσκόπιο – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις

Ο αλγόριθμος που ανίχνευσε τη νέα επιδημία

Ο ιός φτάνει στην χώρα μας

Στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ ήδη τα περιστατικά στην Ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν μπει σε τροχιά εκθετικής αύξησης – με πιο ανησυχητικό επίκεντρο την Ιταλία – επιβεβαιώνεται το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην χώρα μας. Πρόκειται για μια 38χρονη από την Θεσσαλονίκη, η, η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Η παγκόσμια αντίληψη για τον covid-19 έχει πλέον αλλάξει, και οι αρχές εξετάζουν ήδη σενάρια έκτακτης ανάγκης για να περιορίσουν την εξάπλωση του.

Πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα

Το χρονικό μετά το πρώτο κρούσμα

Κορωνοϊός: Τα δέκα σενάρια εκτάκτου ανάγκης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση

ΜΑΡΤΙΟΣ 2020: ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗ

Η κατάσταση κλιμακώνεται

Για ένα μακρύ δρόμο με τον νέο κορονοϊό προειδοποιούν πλέον οι επιστήμονες, που καλούν τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο, καθώς η Ελλάδα μπαίνει και αυτή στον κλοιό της πανδημίας. Η “Κ” συναντά τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, που αναγκάστηκαν να περάσουν στα μετόπισθεν λόγω επαφών υψηλού ρίσκου, και μιλά με τους ειδικούς που κάνουν ήδη λόγο για περιορισμό στις μετακινήσεις. Λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων, η εφημερίδα φιλοξενεί στις σελίδες της συνέντευξη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά ο οποίος προϊδεάζει τους αναγνώστες για τα μέτρα που θα ακολουθήσουν. Στο μεταξύ, η Ιταλία βρίσκεται σε κυριολεκτική παράλυση, στέλνοντας το ηχηρό προειδοποιητικό μήνυμα στις χώρες της υφηλίου.

Η Ελλάδα στον κλοιό της πανδημίας

Ανθρωποι της πρώτης γραμμής σε καραντίνα, Εργαζόμενοι σε νοσοκομεία που αναγκάστηκαν να περάσουν στα μετόπισθεν λόγω επαφών υψηλού ρίσκου, μιλούν στην «Κ».

Νίκος Χαρδαλιάς στην «Κ»: Αυτή την ώρα όλα τα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι

Τέσσερις ειδικοί δίνουν απαντήσεις

Η σιγουριά οδήγησε σε παράλυση την Ιταλία

«Είναι σαν να ζούμε σε τρομακτική ταινία επιστημονικής φαντασίας» – Πέντε κάτοικοι της Ιταλίας μιλούν στην «Κ»

Οι θεσμοί προσαρμόζονται

H απομόνωση, ο περιορισμός μετακινήσεων και οι κοινωνικές αποστάσεις φέρνουν ριζικές αλλαγές στους θεσμούς, που καλούνται να προσαρμοστούν άμεσα στην νεα απροσδόκητη πραγματικότητα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ακυρώνονται, ο τουρισμός υποφέρει, και οι επιχειρήσεις διψούν για ενίσχυση – η οποία ανακοινώνεται την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου με την πρώτη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού. Η εκκλησία εμφανίζεται αρχικά πιο δύσκαμπτη απέναντι στα μέτρα της πολιτείας, προτού αναγκαστεί να προσαρμοστεί με την σειρά της στα νέα μέτρα. Η εργασία, η παιδιά αλλά και ο πολιτισμός ψηφιοποιούνται απότομα.

Εκκλησία – Πολιτεία σε αναζήτηση καταλλαγής και λόγω κορωνοϊού

Αμεση ανάλυση: Τουρισμός, ο μεγάλος ασθενής

Σε ισχύ η πρώτη δέσμη μέτρων για επιχειρήσεις

Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων

Μέντορες και μαθητές σε τηλεδιασκέψεις για τον κορωνοϊό

Θέατρο από τον καναπέ

Επιδημία παραπληροφόρησης

Οσο ταχεία είναι η εξάπλωση του COVID-19, άλλο τόσο ραγδαία υπήρξε και η διασπορά της επικίνδυνης παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, να κάνει λόγο για «infodemic», δηλαδή πανδημία παραπληροφόρησης, στα μέσα του Μαρτίου. Σύμφωνα με αναλύσεις τις Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), η παραπληροφόρηση είναι ιδιαίτερα εμφανής σε φιλορωσικά μέσα.

Επιδημία παραπληροφόρησης

Κορωνοϊός: Παραπληροφόρηση με φιλορωσικό πρόσημο

Παραλύουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί μπροστά στην παραπληροφόρηση

Ξενιτιά και επιστροφή

Καθώς πλησιάζουν οι τελευταίες ημέρες του Μαρτίου, τα σύνορα μεταξύ των χωρών κλείνουν και εκατοντάδες Έλληνες βρίσκονται προσωρινά απομονωμένοι στο εξωτερικό. Σταδιακά, τα προξενεία οργανώνουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Ελληνες απομονωμένοι στην ξενιτιά

Επαναπατρίζονται Ελληνες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στη Μ. Βρετανία

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020: ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Δύσκολες μέρες

Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου φέρνει μαζί της τις δυσκολότερες ημέρες για τα νοσοκομεία της χώρας μας. Ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν εξιτήριο από «Αττικόν» και «Σωτηρία» μιλούν στην «Κ» για την περιπέτειά τους, ενώ η εφημερίδα επισκέπτεται επίσης το Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου «Σωτηρία». Ταυτόχρονα, ο περιορισμός στις μετακινήσεις προκαλεί προβλήματα και στο σπίτι, καθώς παρατηρείται έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας.

Εβδομάδες αγωνίας και ελπίδας στο θάλαμο απομόνωσης

Η «Κ» καταγράφει εικόνες μέσα από την «κόκκινη ζώνη» μιας κλινικής COVID-19 στο Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου «Σωτηρία»

Η καραντίνα και η έξαρση της βίας στο σπίτι

Οι απόψεις των ειδικών

Ο τρόπος με τον οποίο μεταμορφώνει η νέα πανδημία τον κόσμο αρχίζει να είναι πλέον εμφανής. Η “Κ” ζητά από τους ειδικούς να μοιραστούν τις σκέψεις και προβλέψεις τους για τον αντίκτυπο του covid-19 στην παγκοσμιοποίηση, στην οικονομία και την δημόσια υγεία.

Ρόμπερτ Κάπλαν στην «Κ»: Ξεκινάει περίοδος κατακερματισμένης παγκοσμιοποίησης

Αρθρο Μπιλ Γκέιτς αποκλειστικά στην «Κ» για την Ελλάδα: Μια παγκόσμια προσέγγιση για την καταπολέμηση του COVID-19

Μορίς Oμπστφελντ στην «Κ»: Η καραντίνα ωφελεί μεσοπρόθεσμα και την οικονομία

Μπερνάρ-Ανρί Λεβί στην «Κ»: «Οχι» στην επιδημία της απελπισίας

Οι επιστημονικές διαφωνίες σε ώρα κρίσης, ΝΙΚΟΣ Κ. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ

Ραγδαίος μετασχηματισμός για την οικονομία

Το ένα μετά το άλλο καταρρίφθηκαν στη χώρα μας τα ρεκόρ στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις ταχυμεταφορές τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο COVID-19, θέτει με επιτακτικό και επιθετικό τρόπο σημαντικούς περιορισμούς στις προοπτικές μεγέθυνσης και ανάπτυξης παγκοσμίως, και η βιωσιμότητα φαίνεται να εξαφανίζεται προσωρινά από την λίστα των παγκόσμιων προτεραιοτήτων.

Ο κορωνοϊός COVID-19 σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα

Διπλασιάσθηκαν σε 15 ημέρες οι online καταναλωτές

«Black Friday» κάθε μέρα για τον κλάδο των ταχυμεταφορών

Οι ΗΠΑ στο επίκεντρο της πανδημίας

Ο Απρίλιος μετέφερε το παγκόσμιο επίκεντρο του covid-19 από την Ευρώπη στις Η.Π.Α., οι οποίες μετρούν σήμερα περισσότερα από 700,000 κρούσματα. Η “Κ” επικοινωνεί με γιατρούς από τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, η οποία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα του αμερικανικού κύματος του κορονοϊού, και μεταφέρει εικόνες από την Ουάσινγκτον. Η απουσία της αμερικανικής ηγεσίας στον παγκόσμιο συγχρονισμό είναι ολοφάνερη.

Hνωμένες Πολιτείες: η χώρα της άρνησης και του θανάτου, PAUL KRUGMAN

Σκληρή η άνοιξη φέτος στην Ουάσιγκτον

Εικόνες από την Νέα Υόρκη: τι μεταφέρουν δύο γιατροι (Μέρος 1ο: Μπρούκλιν, Μέρος 2ο: Κουινς)

Αν Απλμπαουμ στην «Κ»: Σε διεθνές επίπεδο, οι ΗΠΑ του Τραμπ δεν έχουν δείξει ίχνος ηγεσίας

Καουσίκ Μπασού στην «Κ»: Οσες χώρες προσαρμοστούν στις αλλαγές θα κερδίσουν

Η ΕΕ διχάζεται

Η ΕΕ, με την σειρά της, παρουσιάζει ρωγμές και έντονους διχασμούς στην προσπάθεια της να βρει τρόπους αντιμετώπισης των πληγμάτων στην οικονομία από τον κορονοϊό. Τα ατέλειωτα ψηφιακά Eurogroup δεν οδηγούν σε ξεκάθαρες πολιτικές, και το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου διευρύνεται λόγω του ζητήματος των ευρωομολόγων.

Πρέσβειρα της Ολλανδίας στην «Κ»: Κορωνο-ταμείο αντί για ευρωομόλογο

Ευρωομόλογα: Ενα ζήτημα που διχάζει την Ευρώπη επί τέσσερις δεκαετίες

Κατώτερη των περιστάσεων για μία ακόμη φορά η Ευρώπη

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή