ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Εξετάζεται αν η μετάγγιση με πλάσμα από επιζώντες του ιού βοηθά τους ασθενείς

Βρετανία: Εξετάζεται αν η μετάγγιση με πλάσμα από επιζώντες του ιού βοηθά τους ασθενείς

Η Βρετανία πρόκειται να συγκεντρώσει αίμα από ασθενείς του κορωνοϊού που ανέρρωσαν προκειμένου να εξετάσει αν η μετάγγιση πλάσματος από αυτούς μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση άλλων ασθενών ή και τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Η υπηρεσία αιμοδοσίας του NHS, του εθνικού συστήματος υγείας της Βρετανίας, “θα συγκεντρώσει πλάσμα αίματος από ανθρώπους που ανέρρωσαν από την ασθένεια αυτή”, δήλωσε εκπρόσωπό της.

“Σκοπεύουμε να το χρησιμοποιήσουμε αρχικά σε δοκιμές για πιθανή θεραπεία της covid-19”, πρόσθεσε.

“Αν εγκριθεί, οι δοκιμές θα εξετάσουν αν η μετάγγιση πλάσματος από ασθενείς που ανέρρωσαν μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση ασθενών της covid-19 και τις πιθανότητες επιβίωσής τους”, επεσήμανε η υπηρεσία.

Στο μεταξύ στις ΗΠΑ η Novartis έλαβε έγκριση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να ξεκινήσει δοκιμές για το αν η υδροχλωρικίνη, ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας, είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η ελβετική φαρμακοβιομηχανία σήμερα.

Το φάρμακο αυτό, που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία της ελονοσίας, έλαβε αυτό τον μήνα άδεια από την FDA για μη εγκεκριμένη χρήση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι είναι αποτελεσματικό.

Η Novartis σκοπεύει να βρει 440 ασθενείς για την φάση ΙΙΙ της έρευνας της μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Πολλές φαρμακοβιομηχανίες όπως η Roche, η Novartis και η Gilead Sciences δοκιμάζουν φάρμακά τους για άλλες ασθένειες για την αντιμετώπιση της covid-19.

Ωστόσο κάποιοι ανησυχούν ότι η προώθηση της υδροχλωρικίνης από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έχει επισκιάσει τους κινδύνους του φαρμάκου, στους οποίους περιλαμβάνονται απώλεια όρασης και καρδιακά προβλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ