Κορωνοϊός: Η Ευρώπη επαναλειτουργεί αργά και προσεκτικά

Κορωνοϊός: Η Ευρώπη επαναλειτουργεί αργά και προσεκτικά

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων, με διαφορετικούς ρυθμούς ανά χώρα και με εξαιρετική προσοχή προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος της επιδημίας αποτολμούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γερμανία, όπου τη Δευτέρα άνοιξαν τα μικρά καταστήματα, χθες ανακοινώθηκε ότι η Οκτόμπερφεστ, η μεγάλη γιορτή της μπίρας που διεξάγεται κάθε Οκτώβριο στο Μόναχο, ακυρώνεται.

Η σχοινοβασία ανάμεσα στην αποφυγή οικονομικής κατάρρευσης και νέου κύκλου επιδημίας δοκιμάζει τις ηγεσίες, οδηγώντας την καγκελάριο Μέρκελ να επικρίνει με σκληρή γλώσσα όσους σπεύδουν να επιδοθούν σε «όργιο ανοίγματος». Η εφημερίδα FAZ εκτιμά ότι η καγκελάριος χρησιμοποίησε τον όρο αυτό, εν γνώσει της ότι θα διαρρεύσει, προκειμένου να κάνει σαφή τη συνεχιζόμενη κρισιμότητα της κατάστασης. Στη Γερμανία, η επόμενη ημερομηνία-κλειδί για την άρση περιοριστικών μέτρων είναι η 4η Μαΐου, όταν θα ανοίξουν τα περισσότερα γυμνάσια και λύκεια και θα επιτραπούν οι συγκεντρώσεις έως 50 ατόμων. Το όριο των ατόμων θα αυξάνεται σταδιακά, αλλά δεν θα ξεπεράσει τα 1.000 έως τον Σεπτέμβριο. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι πλήθος μαζικών εκδηλώσεων, γιορτές και αθλητικές συναντήσεις όπως ο μαραθώνιος του Βερολίνου δεν θα διεξαχθούν. Σε συνέντευξη στο περιοδικό Spiegel, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Αρμιν Λάσετ, προειδοποίησε ότι κάποια περιοριστικά μέτρα μπορεί να βρίσκονται σε ισχύ ώς το 2021, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χάικο Μάας, εκτίμησε πως είναι μάλλον απίθανο οι φετινές διακοπές να είναι «κανονικές». Κάτι αντίστοιχο είχε υπονοήσει εξάλλου η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που είχε συμβουλεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες να μη σπεύσουν να σχεδιάσουν τις διακοπές τους για το φετινό καλοκαίρι.

Οπως αναφέρει η FAZ, στο κρατίδιο της Ρηνανίας, το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων θα συνοδευτεί από χορήγηση μασκών και αντισηπτικού σε όλους τους μαθητές, ενώ μία σειρά κρατιδίων έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας προκειμένου να επιτραπεί η συνάθροιση άνω των δύο ατόμων. Στη Βαυαρία, οι Αρχές έκριναν ότι είναι εντελώς αδύνατη η τήρηση των αποστάσεων στην Οκτόμπερφεστ και την ακύρωσαν παρότι ο τζίρος της ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Παρομοίως, οι εκκλήσεις των Βαυαρών ξενοδόχων για άνοιγμα ξενοδοχείων και ξενώνων αντιμετωπίστηκαν από τον Βαυαρό πρωθυπουργό Μάρκους Σέντερ ως εκτός πραγματικότητας. Επιπλέον, όπως σημειώνει το περιοδικό Spiegel, το άνοιγμα των παιδικών σταθμών περιπλέκεται από την έλλειψη απαντήσεων σε τρία ερωτήματα, πόσο ακίνδυνος είναι ο κορωνοϊός για τα παιδιά, πόσα παιδιά έχουν ήδη ανοσία και πόσο εύκολα ή δύσκολα μεταδίδουν την ασθένεια αν είναι φορείς.

Εν τω μεταξύ, στην Αυστρία, όπου τα πρώτα καταστήματα άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα, στα μέσα Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν εστιατόρια και εκκλησίες, με τήρηση αποστάσεων. Μέτρα για τη σταδιακή χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων από τις 4 Μαΐου θα ανακοινώσει στο τέλος της εβδομάδας και η Ιταλία, όπου ανοίγουν τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα χαρτικών και παιδικών ρούχων.

Στην Ισπανία, αντίθετα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά ολόκληρη αυτήν την εβδομάδα. Η υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκες έξω από το σπίτι τους ισχύει στην Τσεχία, όχι όμως στη Δανία, γεγονός που επιβεβαιώνει τις διαφορετικές προσεγγίσεις κάθε χώρας. Για πλήρη επιστροφή στην ομαλότητα, πάντως, ουδείς τολμά να μιλήσει.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή