Τρία κριτήρια για την επιστροφή των ΗΠΑ στην κανονικότητα

Τρία κριτήρια για την επιστροφή των ΗΠΑ στην κανονικότητα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή στην κανονικότητα σε τρεις φάσεις, οι οποίες θα ισχύουν σε επίπεδο πολιτείας ή κομητείας, ανάλογα με τη διάδοση του κορωνοϊού στην εκάστοτε περιοχή, ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ο Λευκός Οίκος του Ντόναλντ Τραμπ. Οι ΗΠΑ επιλέγουν την τμηματική επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας ανά περιοχή, σε αντίθεση με την προσέγγιση χωρών όπως η Γερμανία, που επιδιώκει να θέσει σε έλεγχο την πανδημία σε όλη την επικράτειά της, προτού διακινδυνεύσει νέες εστίες μέσω τμηματικού ανοίγματος.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Τραμπ, το αν μια πολιτεία ή μια κομητεία θα επιστρέψει ή όχι στα φυσιολογικά εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων, την ετοιμότητα των τοπικών νοσοκομείων και το αν η τάση βαίνει αυξανόμενη ή μειούμενη.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο από τα τρία κριτήρια είναι να παρατηρείται μείωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε διάστημα 14 ημερών, χωρίς αυτή να οφείλεται σε μειωμένους εργαστηριακούς ελέγχους. Δεύτερον, πρέπει να παρατηρείται μείωση και στις αναφορές συμπτωμάτων τύπου γρίπης και στα ύποπτα κρούσματα που δεν έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά. Τρίτον, τα νοσοκομεία πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε όλα τα περιστατικά και να διενεργούν συνεχείς ελέγχους στο υγειονομικό προσωπικό.

Μερική άρση

Αν μια περιοχή εκπληρώνει τα κριτήρια αυτά, μπορεί να προχωρήσει σε μερική άρση των περιορισμών. Στην πρώτη φάση, σχολεία, παιδικοί σταθμοί και κατασκηνώσεις θα παραμένουν κλειστά, ενώ οι μη απαραίτητες μετακινήσεις θα συνεχίσουν να απαγορεύονται. Το προτεινόμενο όριο των συναθροίσεων θα είναι τα 10 άτομα, ενώ για συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων σε εστιατόρια, εκκλησίες, αθλητικούς χώρους και κινηματογράφους θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα τήρησης αποστάσεων και προστασίας.

Οι επιχειρήσεις που μπορούν να λειτουργήσουν με τηλεργασία θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν το μέτρο αυτό, ενώ από τους εργοδότες των υπόλοιπων επιχειρήσεων ζητείται να στέλνουν τους εργαζομένους στο σπίτι με το παραμικρό σύμπτωμα και να προχωρούν σε ειδικές ρυθμίσεις για αυτούς που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Τα γυμναστήρια θα ανοίξουν με αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής και αποστασιοποίησης, ενώ θα επιτραπούν εκ νέου οι μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις.

Αν τα κρούσματα εξακολουθούν να μειώνονται έπειτα από 14 ημέρες, η περιοχή μπορεί να περάσει στη δεύτερη φάση, στην οποία μπορούν να ξεκινήσουν τα μη απαραίτητα ταξίδια και το όριο των συναθροίσεων χωρίς μέτρα προστασίας να ανεβεί στα 50 άτομα. Τα σχολεία και τα μπαρ θα ανοίξουν εκ νέου, αν και οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας θα εξακολουθήσουν να απαγορεύονται.

Τέλος, στην τρίτη φάση, αν τα κρούσματα μειώνονται ύστερα από άλλες 14 ημέρες, οι ευάλωτοι πληθυσμοί θα μπορούν να έχουν εκ νέου κοινωνικές επαφές και δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στους χώρους εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, οι ανήκοντες στους ευάλωτους πληθυσμούς (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα) θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις και να αποφεύγουν μέρη με συνωστισμό, ενώ η αποφυγή του συνωστισμού θα παραμείνει ως σύσταση προς όλους.

Διαρκής παρακολούθηση

Το σχέδιο προβλέπει διαρκή παρακολούθηση της πορείας της επιδημίας και επιστροφή σε προηγούμενη φάση, αυστηρότερων μέτρων, σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων. Παράλληλα, στις υποχρεώσεις των πολιτειών, προκειμένου να εφαρμόσουν το σχέδιο αυτό, περιλαμβάνεται η παροχή επαρκών εργαστηριακών ελέγχων, αλλά και μέτρων ατομικής προστασίας για τους εργαζομένους σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως τα νοσοκομεία και οι οίκοι ευγηρίας.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή