Επικίνδυνα παιχνίδια του Τραμπ

Επικίνδυνα παιχνίδια του Τραμπ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις από κυβερνήτες Πολιτειών και των δύο παρατάξεων προκάλεσε η προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να μεταθέσει στις πολιτειακές αρχές τις ευθύνες για τις ελλείψεις διαγνωστικών τεστ, τα οποία θεωρούνται αναγκαία για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Με μήνυμά του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τη «ριζοσπαστική Αριστερά» και τους «Δημοκρατικούς που δεν κάνουν τίποτα» ότι παίζουν «πολύ επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια» με το να παραπονούνται για ελλείψεις διαγνωστικών τεστ. «Οι Πολιτείες και όχι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση οφείλουν να κάνουν τα τεστ» για τον κορωνοϊό, υποστήριξε.

Η εσωτερική διαμάχη γύρω από τα περιοριστικά μέτρα κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους έφεραν αμερικανικές σημαίες και πορτρέτα του Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των περιοριστικών μέτρων σε Πολιτείες με Δημοκρατικούς κυβερνήτες, όπως το Μίσιγκαν, η Βιρτζίνια και η Μινεσότα. Στο Μίσιγκαν, ορισμένοι εκ των διαδηλωτών έφεραν όπλα, επικαλούμενοι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην οπλοκατοχή. Ο Αμερικανός πρόεδρος ενθάρρυνε τις διαδηλώσεις, με μηνύματά του, και πάλι στο Twitter, που καλούσαν σε «απελευθέρωση» των εν λόγω Πολιτειών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν χάνει ευκαιρία να εκδηλώσει την αδημονία του για την επιστροφή σε ομαλούς ρυθμούς οικονομικής δραστηριότητας, παρότι η χώρα του μετρά τα περισσότερα κρούσματα και θύματα από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο. Χθες, τα κρούσματα στις ΗΠΑ πλησίαζαν τις 800.000 επί 2,5 εκατομμυρίων σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ θρηνούσε περίπου 42.500 νεκρούς επί 172.000. Ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμώξεων, δρ Αντονι Φάουτσι, επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει πραγματική ομαλοποίηση της οικονομίας εφόσον δεν τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία και ότι ενδεχόμενη πρόωρη χαλάρωση των μέτρων μπορεί να κοστίσει ακριβά σε ανθρώπινες ζωές.

Σε μια άλλη αμφιλεγόμενη κίνησή του, ο Ντ. Τραμπ προανήγγειλε την προσωρινή αναστολή της μετανάστευσης από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου προς τις ΗΠΑ. Για να δικαιολογήσει αυτή την κίνηση, η οποία συνάδει με την πάγια (και προ πανδημίας) αντιμεταναστευτική πολιτική του, επικαλέστηκε την ανάγκη προστασίας τόσο της υγείας όσο και των θέσεων εργασίας των Αμερικανών εργαζομένων. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν εκρηκτικό πρόβλημα ανεργίας, καθώς ο αριθμός των εργαζομένων που έχασαν τις δουλειές τους τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες ξεπερνά τα 22 εκατομμύρια.

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αντέκρουσε τις εικασίες του προέδρου Τραμπ περί πιθανής προέλευσης του COVID-19 από εργαστήριο της κινεζικής πόλης Γουχάν. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ, Φαντέλα Σαΐμπ, δήλωσε ότι «κατά πάσα πιθανότητα, ο ιός προέρχεται από ζώο», με επικρατέστερη εκδοχή να μεταδόθηκε από νυχτερίδες «και όχι από εργαστήριο ή άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα».

Από την πλευρά της, η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Αφρική, εκτιμώντας ότι περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι στο δυτικό τμήμα της ηπείρου θα κινδυνεύσουν από λιμό λόγω του αντικτύπου από την πανδημία. Την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, ώστε να ενισχυθούν επειγόντως οι αφρικανικές χώρες με διαγνωστικά τεστ, προστατευτικό εξοπλισμό και φάρμακα, ζητεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή