Επίθεση Μακμάστερ κατά της Κίνας

Επίθεση Μακμάστερ κατά της Κίνας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λάβρος κατά της Κίνας εμφανίστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση του Perry World House (Πανεπιστήμιο της Pennsylvania) προχθές ο Χ. Ρ. Μακμάστερ, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ. Σε σχόλια ενδεικτικά του αυξανόμενα ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, εστιάζοντας στην πανδημία αλλά όχι μόνο, ο απόστρατος στρατηγός, που υπηρέτησε στον Λευκό Οίκο από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018, κατηγόρησε την Κίνα ότι έχει «υπονομεύσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πολλούς άλλους διεθνείς οργανισμούς».

Ο Μακμάστερ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρουν από το σύνδρομο του «στρατηγικού ναρκισσισμού», την τάση «να κατανοούμε τον κόσμο σε σχέση με το πώς είμαστε εμείς». Το σύνδρομο αυτό, ισχυρίστηκε, οδήγησε σε «ευσεβείς πόθους» σχετικά με τη φύση του κινεζικού καθεστώτος και τη δυνατότητα φιλελευθεροποίησής του, καθώς άνοιγε η κινεζική οικονομία. «Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει δείξει ότι αρνείται να διανοηθεί οποιαδήποτε μεταρρύθμιση η οποία θα περιόριζε το εγχώριο μονοπώλιο ισχύος που απολαμβάνει», ενώ παράλληλα «υποσκάπτει τη διεθνή τάξη πραγμάτων», είπε.

Ο Μακμάστερ δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για την αυξανόμενη τάση προς τον απομονωτισμό στις ΗΠΑ. Μίλησε μάλιστα για ένα «κίνημα νεο-απομονωτισμού» που χρηματοδοτείται από προοδευτικούς δισεκατομμυριούχους όπως ο Τζορτζ Σόρος και συντηρητικούς όπως ο Τσαρλς Κόουκ. Τόνισε ότι η σχέση των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους, που «είναι πιο σημαντική από ποτέ», δεν είναι στην πραγματικότητα «τόσο άσχημη όσο νομίζει ο περισσότερος κόσμος» επί ημερών Τραμπ. «Πρέπει να εξηγήσουμε καλύτερα στον αμερικανικό λαό πως οι συμμαχίες μειώνουν τα βάρη που επωμίζονται οι ΗΠΑ και διατηρούν την ειρήνη» τόνισε, χωρίς να τοποθετηθεί για το πόσο καλά τα έχει πάει στο μέτωπο αυτό ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου.

Σχετικά με την αντίδραση της δικής του χώρας απέναντι στον COVID-19, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε ότι ήταν «απογοητευτική» η αδυναμία διασφάλισης της επάρκειας του αναγκαίου εξοπλισμού αλλά και η έλλειψη συντονισμού.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή