Πρωθυπουργοί εναλλάξ Νετανιάχου και Γκαντς

Πρωθυπουργοί εναλλάξ Νετανιάχου και Γκαντς

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο κεντρώος αντίπαλός του, Μπένι Γκαντς, δίνοντας τέλος στη μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη πολιτική κρίση στην ιστορία της χώρας. Η συμφωνία της Δευτέρας προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας μεταξύ του δεξιού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου και του κεντρώου συνασπισμού Μπλε και Ασπρο του Γκαντς, αποφεύγοντας μία ακόμη προσφυγή στις κάλπες, ύστερα από τρεις άκαρπες εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα ενός μόλις έτους.

Η απόφαση των δύο κομμάτων σημαίνει ότι ο Νετανιάχου θα παραμείνει στην πρωθυπουργία και θα συνεχίσει έτσι να απολαμβάνει ασυλία απέναντι στην ισραηλινή δικαιοσύνη, η οποία τον κατηγορεί για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εξουσίας. Ο Νετανιάχου βρίσκεται στην πρωθυπουργία για 11 χρόνια και είναι πια ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Μπεν Γκουριόν.

Η συμφωνία μεταξύ Νετανιάχου και Γκαντς προβλέπει ότι ο σημερινός πρωθυπουργός θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του τους επόμενους 18 μήνες, για να παραδώσει τα ηνία στον Γκαντς για το υπόλοιπο της θητείας του. Ο κεντρώος συνασπισμός θα αναλάβει μεταξύ άλλων τα χαρτοφυλάκια των Εξωτερικών και της Αμυνας. Το Λικούντ, όμως, θα έχει το δικαίωμα να διορίσει δικαστές στο ανώτατο δικαστήριο, βασικό αίτημα του Νετανιάχου ενόψει της ποινικής δίκης του και της μελλοντικής παραπομπής των υποθέσεων που τον βαρύνουν στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

«Υποσχέθηκα στο Ισραήλ μία κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα εργασθεί σκληρά για να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του Ισραήλ», έγραψε χθες σε μήνυμά του στο Twitter ο Νετανιάχου. Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών, η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης δεν θα νομοθετήσει παρά μόνο για ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Μόνη εξαίρεση, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι η πρόθεση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας να προωθήσει την προσάρτηση στο Ισραήλ της Κοιλάδας του Ιορδάνη, των παράνομων εβραϊκών εποικισμών στην Κατεχόμενη Δυτική Οχθη και άλλων περιοχών στα Κατεχόμενα, σύμφωνα και με το ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, παρότι τα σχέδια αυτά παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή