Δύσκολη η επόμενη ημέρα για τα εστιατόρια

Δύσκολη η επόμενη ημέρα για τα εστιατόρια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή, αλλά και την εφαρμογή κάποιων νέων προστατευτικών μέτρων, μπορούν να επανέλθουν στην κανονικότητα τα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Κινεζική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Emerging Infectious Diseases, υποδεικνύει ότι σε εστιατόριο στην Γκουανζού της Κίνας, ένας πελάτης που είχε προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό χωρίς, ωστόσο, να έχει συμπτώματα μετέδωσε την ασθένεια σε εννέα άλλους πελάτες, καθώς, όπως τελικά διαπιστώθηκε, το σύστημα κλιματισμού του καταστήματος μετέφερε σωματίδια του ιού σε ολόκληρη την αίθουσα. Αυτή η επιδημική εστία υποδεικνύει τις μεγάλες δυσκολίες που πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι Αρχές και οι ιδιοκτήτες τέτοιων επιχειρήσεων. Τα συστήματα κλιματισμού των καταστημάτων τους, με τη ροή του αέρα που δημιουργούν, πιθανώς να διασπείρουν τον μολυσματικό παράγοντα στον χώρο και κατά συνέπεια και η τοποθέτηση των τραπεζιών σε απόσταση δύο μέτρων το ένα από το άλλο ίσως να μην αρκεί για την προστασία της υγείας των πελατών. Επίσης η κοινωνική φύση του «φαγητού σε εστιατόριο» μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Προφανώς δεν είναι δυνατό να γευματίσει κάποιος φορώντας μάσκα, ενώ η παραμονή σε ένα μολυσμένο χώρο επί ώρα αυξάνει τη συγκέντρωση των εισπνεόμενων σωματιδίων του ιού, που εκτοξεύονται στο περιβάλλον και κατά την ομιλία και την αναπνοή και όχι μόνο από τον βήχα και το φτάρνισμα.

Οπως επισημαίνει ο Χάρβεϊ Φάινμπεργκ, επικεφαλής της διαρκούς επιτροπής λοιμωδών νόσων των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής, οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων θα πρέπει να υπολογίσουν τη λειτουργία των κλιματιστικών όταν τοποθετούν τα τραπέζια στην αίθουσα. Ακόμη, μπορούν να χρησιμοποιήσουν λάμπες με υπεριώδεις ακτίνες για την καταστροφή των ιικών μικροσωματιδίων στον αέρα. Ανάλογα μέτρα, επισημαίνει ο δρ Φάινμπεργκ, θα πρέπει να εξεταστούν και για όλους τους εργασιακούς χώρους.

Tην ίδια στιγμή, μεγάλες είναι οι δυσκολίες της καθημερινότητας του κορωνοϊού. Εκατομμύρια άνθρωποι, και ιδιαίτερα οι υγειονομικοί, επιβάλλεται να φορούν μάσκες που προκαλούν ενοχλητική και διαρκή θόλωση των γυαλιών οράσεως. Επίσης, οι χρήστες κινητών, λόγω μάσκας, συχνά αδυνατούν να θέσουν σε λειτουργία τα κινητά τους με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Ομως τα πράγματα μπορούν να γίνουν απλούστερα στο μέλλον, χάρη σε μια νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται από ειδικούς στο Βιετνάμ. Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί διαφορετικό αλγόριθμο, ο οποίος επιτρέπει στο έξυπνο κινητό να αναγνωρίσει ακόμη και το μασκοφορεμένο πρόσωπο.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή