ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο: Η Τεχεράνη θα «λογοδοτήσει» για την εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου

Πομπέο: Η Τεχεράνη θα «λογοδοτήσει» για την εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου

Το Ιράν θα «λογοδοτήσει» για την εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου, μια ενέργεια που έρχεται σε «αντίθεση» με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

«Οι Φρουροί της Επανάστασης, μια τρομοκρατική οργάνωση», σύμφωνα με τις ΗΠΑ «εκτόξευσαν σήμερα έναν δορυφόρο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον.

«Οι Ιρανοί ισχυρίζονταν πάντα ότι αυτά τα "δορυφορικά" προγράμματα ήταν αποσυνδεδεμένα από οποιαδήποτε στρατιωτική πτυχή, ότι ήταν καθαρά εμπορικά προγράμματα», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Η σημερινή εκτόξευση αποδεικνύει ότι είχαμε δίκιο εμείς στις ΗΠΑ», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας συγκεκαλυμμένα στρατιωτικά προγράμματα.

«Το Ιράν θα λογοδοτήσει για αυτό που έκανε», προειδοποίησε χωρίς να διευκρινίσει πώς.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την «επιτυχημένη» εκτόξευση του πρώτου στρατιωτικού δορυφόρου της, δύο μήνες μετά την αποτυχία να θέσει σε τροχιά έναν επιστημονικό δορυφόρο.

Ο πρώτος στρατιωτικός δορυφόρος του Ιράν, ο Noor βρίσκεται τώρα σε τροχιά 425 χλμ πάνω από την επιφάνεια της Γης, ανέφεραν οι Φρουροί της Επανάστασης στον ιστότοπό τους.

Η εκτόξευση γίνεται εν μέσω εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ