Στοπ στην έκδοση πράσινης κάρτας από τον Τραμπ

Στοπ στην έκδοση πράσινης κάρτας από τον Τραμπ

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ τα θύματα από τον κορωνοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ξεπεράσει τις 45.000, ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε σε ένα από τα προσφιλή θέματα της προεκλογικής του εκστρατείας: τη μείωση όχι μόνο της παράνομης, αλλά και της νόμιμης μετανάστευσης. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο επρόκειτο να υπογράψει χθες το βράδυ, επιβάλλει την αναστολή για τουλάχιστον δύο μήνες στην έκδοση πράσινης κάρτας, που επιτρέπει τη μόνιμη εγκατάσταση στις ΗΠΑ ανθρώπων που θέλουν να εργαστούν στη χώρα ή στενών συγγενών τους.

«Αναστέλλοντας τη μετανάστευση θα βοηθήσουμε τους άνεργους Αμερικανούς να βρεθούν πρώτοι στην ουρά για θέσεις εργασίας όταν ξανανοίξει η οικονομία, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα ήταν λάθος και άδικο για τους Αμερικανούς που απολύθηκαν εξαιτίας του ιού να αντικατασταθούν από μετανάστες εργάτες που θα έρθουν από το εξωτερικό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, δικαιολογώντας την επιλογή του. Από την απαγόρευση εξαιρούνται, ωστόσο, μετανάστες που προορίζονται για εποχική εργασία, όπως εργάτες γης, υγειονομικό προσωπικό και προγραμματιστές υπολογιστών. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποχρεώθηκε να τους εξαιρέσει ύστερα από τις αντιδράσεις εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου σε ενδεχόμενη, καθολική απαγόρευση.

Αναλυτές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβητούν τη σκοπιμότητα του προεδρικού διατάγματος, σημειώνοντας ότι η μετανάστευση στις ΗΠΑ είχε ούτως ή άλλως περιοριστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω της πανδημίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε σταματήσει εδώ και εβδομάδες την επεξεργασία των συντριπτικά περισσότερων αιτήσεων παροχής βίζας, ενώ τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ έχουν συρρικνωθεί στο ελάχιστο. Η Αντρέα Φλόρες από την Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών δήλωσε ότι ο Τραμπ «φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο να αναζωπυρώσει τα αντιμεταναστευτικά αισθήματα παρά να πολεμήσει τον ιό».

Στο στόχαστρο του προέδρου βρέθηκε και το παγκοσμίως διάσημο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ λόγω του γεγονότος ότι εισέπραξε χορηγία 8,6 εκατομμυρίων δολαρίων από το πακέτο για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας που ψήφισε πρόσφατα το Κογκρέσο. Στην τακτική ενημέρωση του Τύπου, στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «το Χάρβαρντ θα επιστρέψει στο κράτος αυτά τα χρήματα, που δεν θα έπρεπε να έχει λάβει», επικαλούμενος το γεγονός ότι το καταπίστευμα του ιδρύματος ξεπερνά τα 40 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η διοίκηση του Χάρβαρντ απάντησε ότι θα ξοδέψει το 100% της χορηγίας που έλαβε για την οικονομική στήριξη φοιτητών και όχι για λειτουργικές ανάγκες του.

Αποθαρρυντικά για τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και για την κοινή γνώμη της χώρας του, ήταν και τα νεότερα από το μέτωπο των φαρμάκων που δοκιμάζονται πειραματικά για την αντιμετώπιση του COVID- 19. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία της οποίας προΐσταται ο υπ’ αριθμόν ένα επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου δρ Αντονι Φάουτσι εξέδωσε νέες οδηγίες, στις οποίες τονίζεται ότι δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, φάρμακο με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα έναντι του κορωνοϊού το οποίο θα μπορούσε να συστήσει. Ειδικά για τη χλωροκίνη, στην οποία είχε επενδύσει πολλές ελπίδες ο Ντόναλντ Τραμπ, φτάνοντας να τη χαρακτηρίσει «θαυματουργό φάρμακο», η ομάδα των ειδικών που συνόψισε τις σχετικές μελέτες σημειώνει ότι μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για κλινικές έρευνες, γιατί ενδέχεται να προκαλέσει παρενέργειες στους ασθενείς.

Στα καλά νέα της χθεσινής ημέρας ξεχωρίζει η απόφαση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να εγκρίνει με επείγουσες διαδικασίες το πρώτο μοριακό τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, το οποίο θα μπορεί να γίνεται κατ’ οίκον. Το τεστ δημιουργήθηκε από την ιδιωτική εταιρεία Laboratory Corporation, θα κοστίζει 119 δολάρια και θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία των ΗΠΑ. Ο πολίτης θα συλλέγει δείγμα από τη μύτη του με ειδική μπατονέτα και θα το ταχυδρομεί στην εταιρεία μέσα σε ειδικό, μονωμένο πακέτο.

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποιούν ότι, παράλληλα με τον κορωνοϊό, ο κόσμος απειλείται από «πανδημία πείνας βιβλικών διαστάσεων». Ηδη προ COVID-19, το 2020 ήταν εξαιρετικά δύσκολο λόγω πολέμων και φυσικών καταστροφών, κυρίως στην Αφρική και στην Ασία, με αποτέλεσμα 135 εκατομμύρια άνθρωποι να βρίσκονται στο έλεος της πείνας. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπίσλι, επικεφαλής του Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή