Κορωνοϊός: Προβληματίζουν τους ειδικούς οι θρομβώσεις

Κορωνοϊός: Προβληματίζουν τους ειδικούς οι θρομβώσεις

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μυστηριώδης επιπλοκή του κορωνοϊού, η θρόμβωση, στοιχίζει τη ζωή σε πολλούς ασθενείς. Οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο κυρίως για προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, πλέον οι γιατροί όμως διαπιστώνουν ανησυχητικά κρούσματα θρομβώσεων, που δεν ακολουθούν την κλινική εικόνα που είχαν συνηθίσει. Περιγράφουν νοσούντες με απίστευτα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου που κανονικά θα έπρεπε είτε να έχουν χάσει τις αισθήσεις τους είτε να είναι νεκροί να μιλούν στο τηλέφωνο και ασυμπτωματικές εγκύους να παθαίνουν ξαφνικά ανακοπή.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι κάποιες από αυτές τις ανωμαλίες ερμηνεύονται με βάση θρομβώσεις, που ενίοτε αποδεικνύονται θανατηφόρες. Αντίθετα, αν διαγνωστούν έγκαιρα και χορηγηθούν τα κατάλληλα φάρμακα, η βελτίωση είναι άμεση. Δεν είναι προς το παρόν σαφές αν πρέπει να χορηγούνται αντιθρομβωτικά σκευάσματα νωρίτερα, καθώς απαιτείται περαιτέρω έρευνα γύρω από τα νέα ευρήματα. Ο αστέρας του Μπροντγουέι, Νικ Κορντέρο, μόλις 41 ετών, έχασε το δεξί του πόδι ως συνέπεια θρόμβωσης που προκλήθηκε από τον νέο κορωνoϊό, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ». Οι γιατροί υποχρεώθηκαν να τον ακρωτηριάσουν αφότου κανένα σκεύασμα δεν στάθηκε ικανό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. «Πάμε στα τυφλά με βάση λίγα αλλά πολύ εντυπωσιακά στοιχεία», εξήγησε ο Αλεξ Σπυρόπουλος, ειδικός σε θέματα θρομβώσεων στο Νόρθγουελ Χελθ της Νέας Υόρκης.

Ο νέος κορωνοϊός φαίνεται ότι μπορεί να επιτεθεί σε οποιοδήποτε όργανο στο σώμα, από την καρδιά και τους νεφρούς μέχρι τον εγκέφαλο, με καταστροφικά αποτελέσματα, εξήγησε ο Χάρλαν Κρούμοχολτς, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και πρόσθεσε: «Η ισχύς του είναι απίστευτη, προκαλεί δέος».

Ερευνες στη Νέα Υόρκη και στην Ολλανδία επιβεβαιώνουν τα αυξημένα ποσοστά θρομβώσεων, χωρίς όμως να μπορούν να εξηγήσουν την αιτία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα προβλήματα είχαν εμφανιστεί σε ασθενείς με SARS και γρίπη των χοίρων σε προηγούμενες πανδημίες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή