«Εξαφανισμένος» παραμένει ο Κιμ Γιονγκ Ουν

«Εξαφανισμένος» παραμένει ο Κιμ Γιονγκ Ουν

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες πως δεν γνωρίζει σε τι κατάσταση βρίσκεται η υγεία του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ τα ΜΜΕ της χώρας εξακολουθούν να μην αναφέρουν κάποια νέα εμφάνισή του. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει υποβληθεί σε εγχείρηση για καρδιαγγειακό πρόβλημα, ωστόσο αξιωματούχοι από τη Νότια Κορέα, την Κίνα αλλά και πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχουν αντικρούσει τις πληροφορίες περί σοβαρής ασθένειας του Κιμ.

«Δεν γνωρίζουμε» κατά πόσον είναι αληθείς οι αναφορές περί σοβαρής ασθένειας του Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως να προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί του ώστε να ελέγξει ο ίδιος την κατάστασή του. Τη Δευτέρα Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι τους μεταφέρθηκε πως ο Κιμ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την εγχείρηση στην οποία είχε υποβληθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας έχει διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες, ενώ χθες το γραφείο του ανακοίνωσε πως ο Κιμ διεξάγει «συνηθισμένες δραστηριότητες» στη βορειοκορεατική επαρχία και πως δεν έχουν εντοπιστεί κινήσεις που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν αναταραχή στη διακυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο, μέχρι και χθες τα ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας δεν είχαν μεταδώσει ούτε μια νέα δημόσια εμφάνιση του Κιμ. «Ελπίζω να τα πηγαίνει καλά… Και πάλι, δεν γνωρίζω αν είναι αληθείς οι αναφορές», συμπλήρωσε χθες ο Τραμπ.

Η υγεία του υπέρβαρου και μανιώδους καπνιστή Κιμ Γιονγκ Ουν αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κρατικά μυστικά της χώρας και την κατάστασή της γνωρίζει μόνο ο στενός ηγετικός κύκλος. Οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του Κιμ άρχισαν να κυκλοφορούν όταν δεν εμφανίστηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα γενέθλια του παππού του και ιδρυτή του κράτους στις 15 Απριλίου, απουσία που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά της χώρας.

Ομως, ακόμη και οι καλύτερα πληροφορημένοι ειδικοί σε θέματα Βόρειας Κορέας δυσκολεύονται να πουν τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της μυστικοπαθούς χώρας. Ιστοσελίδα της Νότιας Κορέας που μεταδίδει πληροφορίες τις οποίες συλλέγει από πηγές στο εσωτερικό της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι ο Κιμ έχει αναρρώσει από την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε. «Δεν εμπιστεύομαι τέτοιες αναφορές. Αν έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, θα το γνωρίζει μόνο μια χούφτα έμπιστων», λέει στο Bloomberg o Τσουν Γιονγκγού, ο οποίος ήταν απεσταλμένος της Νότιας Κορέας στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. «Συνήθως, δεν είναι δυνατή η διαρροή ενός τέτοιου κρατικού μυστικού», συμπληρώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή