ΚΟΣΜΟΣ

Η παλαιότερη καταγεγραμμένη περίπτωση ανθρώπου που σκοτώθηκε από μετεωρίτη

i-palaioteri-katagegrammeni-periptosi-anthropoy-poy-skotothike-apo-meteoriti-2374849

Οι ιστορίες ανθρώπων που σκοτώθηκαν από «πέτρες που έπεσαν από τον ουρανό», ανάγονται στα βιβλικά χρόνια, όμως ελάχιστες περιπτώσεις έχουν πραγματικά επιβεβαιωθεί στη σύγχρονη εποχή. Τώρα, Τούρκοι και Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν στα οθωμανικά αρχεία την αρχαιότερη καταγεγραμμένη περίπτωση ανθρώπου που σκοτώθηκε από πτώση μετεωρίτη.

Το 1888 στο σημερινό ιρακινό Κουρδιστάν

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Οζάν Ουνσαλάν του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου στη Σμύρνη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πλανητικής επιστήμης και μετεωριτών «Meteoritics & Planetary Science», ανέφεραν ότι το περιστατικό συνέβη στην πόλη Σουλεϊμανίγια (στο σημερινό ιρακινό Κουρδιστάν) στις 22 Αυγούστου 1888. Ο κυβερνήτης της Σουλεϊμανίγια ενημέρωσε σχετικά τον τότε σουλτάνο Αβδούλ Χαμίντ τον 2ο.

Ο μετεωρίτης έπεσε στην κορυφή ενός λόφου σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και προκαλώντας παράλυση σε έναν άλλο, με βάση τη σχετική αναφορά στα οθωμανικά αρχεία (σήμερα βρίσκονται στη Γενική Διεύθυνση Κρατικών Αρχείων της Προεδρίας της Τουρκίας).

Σε αυτά ανακαλύφθηκαν τρία γράμματα από τοπικούς αξιωματούχους, τα οποία γράφτηκαν λίγο μετά το ασυνήθιστο συμβάν. Σύμφωνα με αυτά, ο φονικός μετεωρίτης ήταν ένας μόνο από αρκετούς άλλους που έπεσαν στην περιοχή μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών.

'Αλλες αναφορές για μια πύρινη σφαίρα στον ουρανό, η οποία έγινε ορατή από τη γειτονική πόλη, δείχνουν ότι το διαστημικό αντικείμενο, που ερχόταν από νοτιοανατολική διεύθυνση, εξερράγη ψηλά στην ατμόσφαιρα, κάτι ανάλογο με αυτό που είχε συμβεί πάνω από τη ρωσική πόλη Τσελιάμπινσκ το 2013. Τα θραύσματα που είχαν τότε φθάσει διάσπαρτα στη Γη, είχαν προκαλέσει πολλές υλικές ζημιές και μικροτραυματισμούς, αλλά όχι θύματα.

Στο περιστατικό του 1888 τα οθωμανικά αρχεία περιλαμβάνουν επίσης αναφορές για σημαντικές ζημιές στις γύρω καλλιέργειες και χωράφια. Μάλιστα ένα από τα τρία γράμματα αναφέρει ότι συνοδεύεται από ένα δείγμα του μετεωρίτη, το οποίο όμως δεν έχει βρεθεί ακόμη στα τουρκικά αρχεία ή μουσεία.

Η ανακάλυψη του περιστατικού διευκολύνθηκε από την πρόσφατη ψηφιοποίηση εκατομμυρίων οθωμανικών εγγράφων. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι πιθανώς στο μέλλον θα βρεθούν και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα μέσα σε αυτό τον όγκο πληροφοριών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ