ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Επιστροφή στα θρανία εθελοντικά και με υποχρεωτική χρήση μάσκας εξετάζει η κυβέρνηση

Γαλλία: Επιστροφή στα θρανία εθελοντικά και με υποχρεωτική χρήση μάσκας εξετάζει η κυβέρνηση

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα γίνει σε εθελοντική βάση ενώ η χρήση μάσκας πιθανότατα θα καταστεί υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία, η οποία προετοιμάζει τη στρατηγική εξόδου από την καραντίνα, κάτι που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 11 Μαΐου.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, η στρατηγική επανεκκίνησης της χώρας θα είναι «προσαρμοσμένη» στις ανάγκες κάθε περιφέρειας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στη συνάντηση που είχε σήμερα με αιρετούς εκπροσώπους, είπε ότι η άρση των περιορισμών θα πρέπει να σχεδιαστεί σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους.

Παραμένουν ωστόσο ακόμη πολλά ερωτηματικά γύρω από τη στρατηγική «εξόδου» από την καραντίνα η οποία ισχύει από τις 16 Μαρτίου στη χώρα.

Η επιστροφή στα σχολεία θα είναι «προοδευτική» και «προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα» κάθε περιοχής, κυρίως σε συνάρτηση με το μέγεθος της κάθε κοινότητας, ανέφερε η προεδρία. Θα δοθεί προτεραιότητα «στους πιο νέους, εκείνους που δεν είναι αυτόνομοι» καθώς και στα παιδιά που αντιμετωπίζουν «περισσότερες δυσκολίες». Δεν θα είναι όμως υποχρεωτική, αλλά θα γίνει μόνο εφόσον το επιθυμούν οι γονείς τους.

Στα δημόσια μέσα μεταφοράς «θα χρειαστεί πιθανότατα να επιβληθεί η χρήση μάσκας», προστίθεται σε αυτήν την ανακοίνωση. Ο πρόεδρος Μακρόν παρότρυνε τους δημάρχους να αγοράσουν μαζικά μάσκες για τους πολίτες «αλλά στη λογική της σύστασης, όχι της υποχρέωσης» να τις φορούν.

Την Τετάρτη πάντως η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής συνέστησε να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, εκτιμώντας ότι μια απλή προτροπή «μπορεί να μην αρκεί».

Το ζήτημα αυτό ωστόσο παραμένει ακανθώδες, δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη και είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί ότι όλοι οι Γάλλοι πολίτες θα μπορούν να τις αποκτήσουν. Η παρουσίαση του λεπτομερούς σχεδίου εξόδου από την καραντίνα αναμένεται ότι θα γίνει στις αρχές Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP