Τουρκία: 100 χρόνια από την ίδρυση της Βουλής

Τουρκία: 100 χρόνια από την ίδρυση της Βουλής

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Την επέτειο εκατό ετών από την ίδρυση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης τίμησε χθες η χώρα, χωρίς στρατιωτικές παρελάσεις και με τελετές στις οποίες οι συμμετέχοντες τήρησαν ευλαβικά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας, στη μνήμη της ίδρυσης της Εθνοσυνέλευσης από τον Κεμάλ Ατατούρκ, συμπίπτει με την Ημέρα του Παιδιού στην Τουρκία, σύμφωνα με την επιθυμία του Κεμάλ. Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τόνισε τη σημασία της επετείου για τη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, ενώ σε μήνυμά του μέσω βίντεο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε, απευθυνόμενος στα παιδιά: «Σε έναν κόσμο, που απειλείται από πολέμους και πείνα, το χαμόγελο ενός παιδιού προσφέρει αχτίδα φωτός. Είσαστε το μέλλον και η ελπίδα μας. Θα γίνετε καλλιτέχνες, πολιτικοί, επιστήμονες και δάσκαλοι και θα οικοδομήσετε έναν πιο δίκαιο κόσμο. Θέλω επίσης να τιμήσω τον Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος χάρισε την ημέρα αυτή στα παιδιά».

Παρά τις απαγορεύσεις και τα αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης –φορώντας μάσκες– επισκέφθηκαν χθες το μαυσωλείο του Ατατούρκ στην Αγκυρα, για να καταθέσουν στεφάνια στη μνήμη του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας. Στην τελετή συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο επικεφαλής του εθνικιστικού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί και η πρόεδρος του συντηρητικού εθνικιστικού IYI, Μεράλ Ακσενέρ. Σε χθεσινό άρθρο, όμως, η διαδικτυακή εφημερίδα Ahval επισημαίνει ότι μετά την εκλογή του AKP στην εξουσία το 2002, οι ιστορικές αδυναμίες της τουρκικής δημοκρατίας όχι μόνο κατέστησαν εμφανείς, αλλά ενισχύθηκαν. «Η συγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του προέδρου Ερντογάν επέτρεψε στην εκτελεστική εξουσία να υποβαθμίσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, με τη συμμετοχή της νομοθετικής εξουσίας. Ο Τούρκος πρόεδρος μοιάζει να επιδιώκει τη διάλυση της δημοκρατίας, χωρίς να συναντά το παραμικρό εμπόδιο στα σχέδιά του αυτά. Η συνεχιζόμενη φυλάκιση των εκλεγμένων ηγετών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, καθώς και εκατοντάδων δημοτικών αρχόντων κουρδικής καταγωγής στη νοτιοανατολική Τουρκία, αποτελούν ένα μόνο παράδειγμα των αντιδημοκρατικών σχεδίων του Ερντογάν», αναφέρει η εφημερίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή