ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρή ρητορική από το Ιράν για τις ΗΠΑ μετά τις απειλές Τραμπ

Σκληρή ρητορική από το Ιράν για τις ΗΠΑ μετά τις απειλές Τραμπ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. «Συντριπτική» απάντηση σε κάθε αμερικανική επιθετική ενέργεια στον Περσικό Κόλπο θα δώσει το Ιράν, σύμφωνα με τον επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για βύθιση ιρανικών πλοίων. Ιρανοί αξιωματούχοι κατηγορήσαν χθες τον πρόεδρο Τραμπ για «προσπάθεια εκφοβισμού», καλώντας τον να ασχοληθεί με την προστασία της υγείας Αμερικανών στρατιωτών που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό, αντί να εκστομίζει απειλές. Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν προσβληθεί από τον ιό, συμπεριλαμβανομένων και εκατοντάδων στο αεροπλανοφόρο «Θίοντορ Ρούζβελτ» που βρίσκεται ελλιμενισμένο στη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού.

«Διέταξα τις ναυτικές μας δυνάμεις να καταστρέψουν κάθε αμερικανική τρομοκρατική δύναμη στον Περσικό Κόλπο, η οποία απειλεί την ασφάλεια ιρανικών πολεμικών και εμπορικών σκαφών. Η ασφάλεια στον Περσικό αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για το Ιράν», είπε χθες ο στρατηγός Χουσεΐν Σαλαμί, επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης. Την Τετάρτη το βράδυ, ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ότι έδωσε την άδεια στο πολεμικό ναυτικό στην περιοχή να επιτίθεται εναντίον κάθε ιρανικού ταχέος σκάφους που απειλεί αμερικανικό πλοίο. Σε χθεσινό του μήνυμα στο Twitter, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ έγραψε: «Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν δικαιοδοσία 12.500 χλμ. μακριά από τη χώρα τους, προκαλώντας τους ναύτες μας στα ανοικτά των δικών μας ακτών».

Σε δηλώσεις του το βράδυ της Τετάρτης, ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου άμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός Τζον Χάιτεν, καλωσόρισε το μήνυμα του προέδρου Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς το χρήσιμη προειδοποίηση προς το Ιράν. Ο στρατηγός Χάιτεν επεσήμανε ότι η εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου από το Ιράν και η προσέγγιση ιρανικών ταχέων σκαφών σε αμερικανικά πολεμικά πλοία την περασμένη εβδομάδα στα Στενά του Ορμούζ αποτελούν παραδείγματα ιρανικής «κακοήθους συμπεριφοράς». Αξιωματούχοι του Πενταγώνου, όμως, υπογράμμιζαν χθες ότι ο Λευκός Οίκος δεν τροποποίησε τους κανόνες εμπλοκής στον Περσικό Κόλπο. «Ο πρόεδρος απηύθυνε σημαντική προειδοποίηση προς το Ιράν. Εδωσε έτσι έμφαση στο δικαίωμα των πολεμικών μας πλοίων να αμύνονται», είπε ο υφυπουργός Αμυνας Ντέιβιντ Νόρκουιστ. Η Δημοκρατική Ιλέιν Λούρια, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και απόστρατος του ναυτικού, ανέφερε ότι οι δηλώσεις Τραμπ μπορεί να οδηγήσουν σε πόλεμο. «Η συνήθεια του Τραμπ να διαβιβάζει διαταγές στις ένοπλες δυνάμεις μέσω Twitter αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια και μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη», είπε η κ. Λούρια. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο κάλεσε τον ΟΗΕ να εξετάσει εάν η εκτόξευση του ιρανικού δορυφόρου είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Δεν πιστεύω ότι η εκτόξευση ήταν σύννομη και εκτιμώ ότι το Ιράν πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις του», είπε ο κ. Πομπέο.

Το Ιράν έχει υποστεί αποτυχίες στο διαστημικό του πρόγραμμα στο παρελθόν. Τον Φεβρουάριο, τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος εξερράγη εν πτήσει προτού μπει σε τροχιά. Ενα χρόνο νωρίτερα, τρία μέλη του επιστημονικού προσωπικού του διαστημικού κέντρου «Ιμάμης Χομεϊνί» στη Σαχρούντ σκοτώθηκαν σε έκρηξη στις εγκαταστάσεις. Τον Αύγουστο, ιρανικός πύραυλος ανατινάχθηκε την ώρα που προετοιμαζόταν για δοκιμαστική εκτόξευση. Το περιστατικό είχε σχολιάσει ο πρόεδρος Τραμπ, προβάλλοντας στο Twitter εικόνες της έκρηξης που προέρχονταν από αμερικανικό κατασκοπευτικό δορυφόρο και υπονοώντας ότι οι αποτυχίες αυτές των Ιρανών οφείλονταν σε δολιοφθορά.