ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανός υπ. Υγείας: Θα διατηρηθούν τα μέτρα έως ότου είναι ασφαλής η χαλάρωσή τους

Βρετανός υπ. Υγείας: Θα διατηρηθούν τα μέτρα έως ότου είναι ασφαλής η χαλάρωσή τους

Η Βρετανία θα διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα που έχει θέσει σε ισχύ για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της Covid-19 έως ότου είναι ασφαλής η χαλάρωσή τους, παρά το οικονομικό κόστος των κανόνων αυτών, δήλωσε την Παρασκευή ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ στον ραδιοσταθμό του BBC.

«Δεν θα επιτρέψω να γίνουν αλλαγές που δεν θα είναι ασφαλείς. Πρέπει να διατηρήσουμε τους πολίτες ασφαλείς. Και κατανοώ τις οικονομικές πιέσεις, όμως αυτό είναι το υπόβαθρό μου και πραγματικά με νοιάζει πολύ αυτό», σημείωσε ο Χάνκοκ, προσθέτοντας ότι η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να γίνει για την οικονομία και ότι ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας θα ήταν οικονομικά επιζήμιο.

«Κατανοώ αυτές τις φωνές που λένε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε πιο σύντομα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα κάνουμε. Θα προχωρήσουμε όταν θα είναι ασφαλές να το κάνουμε», υπογράμμισε.

Ο Χάνκοκ σημείωσε παράλληλα σήμερα όσον αφορά την προσφυγή δύο γιατρών στη δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης ότι οι οδηγίες για τον Προσωπικό Προστατευτικό Εξοπλισμό (PPE) στα νοσοκομεία στηρίζονται σε κλινικές συστάσεις και δεν ζητούν από τους γιατρούς να συμβιβαστούν όσον αφορά την ασφάλειά τους.

Δύο γιατροί, ένα παντρεμένο ζευγάρι που περιμένει παιδί, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης μετά την έκθεσή τους σε ασθενείς με Covid-19. Ανησυχούν ότι οι τρέχουσες οδηγίες όσον αφορά τον PPE και η διαθεσιμότητά του είναι ανεπαρκείς για να τους προστατεύσουν από τον νέο κορωνοϊό.

«Οι οδηγίες για την χρήση του PPE υποστηρίζονται και βασίζονται τελείως σε κλινικές συστάσεις για το ποια είναι η πιο αποτελεσματική χρήση αυτού του πολύτιμου εξοπλισμού», σημείωσε ο Χάνκοκ σε δηλώσεις που έκανε στο ITV.

Στην ερώτηση αν ζητείται από τους γιατρούς να συμβιβαστούν όσον αφορά τον προστατευτικό αυτόν εξοπλισμό, ο Χάνκοκ απάντησε: «Αυτό δεν το αναγνωρίζω».

Παράλληλα σε δηλώσεις που έκανε στο Sky News, ο Χάνκοκ αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, λέγοντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι σε καλή κατάσταση και αναρρώνει αφού νόσησε σοβαρά με Covid-19. «Είμαι σίγουρος ότι θα επιστρέψει μόλις του το συστήσουν οι γιατροί», σημείωσε επίσης.

«Η απόφαση αυτή ανήκει τον πρωθυπουργό σε συννενόηση με τους γιατρούς του. Του μίλησα χθες, είναι σε πολύ καλή κατάσταση και αναρρώνει πραγματικά», πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό ο Χάνκοκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters