ΚΟΣΜΟΣ

Τα απολυμαντικά, η θύελλα αντιδράσεων και ο… «σαρκασμός» του Τραμπ

Τα απολυμαντικά, η θύελλα αντιδράσεων και ο… «σαρκασμός» του Τραμπ

Οχι μόνο κύμα αντιδράσεων από τον επιστημονικό κόσμο, αλλά και εκκλήσεις από τους παρασκευαστές των προϊόντων τα οποία ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε ως πιθανές λύσεις στην αναζήτηση θεραπείας από τον κορωνοϊό, έχει προκαλέσει η πρωτοφανής τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου κατά την τελευταία του επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ, βασιζόμενος σε σχετικές έρευνες που παρουσιάστηκαν πριν ανέβει στο βήμα, και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια συνεννόηση με το επιστημονικό επιτελείο που τον περιβάλλει, ζήτησε να διερευνηθεί κατά πόσον ενέσεις με απολυμαντικά και έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ιού.

Πλήθος διακεκριμένων επιστημόνων στις ΗΠΑ έσπευσαν να διαψεύσουν τις θεωρίες του Αμερικανού προέδρου, χρησιμοποιώντας μάλιστα και άκρως… γλαφυρές εκφράσεις, όπως «γελοιότητες» και «μέθοδοι αυτοκτονίας», υπό τον φόβο, μεταξύ άλλων, ότι κάποιοι από τους οπαδούς του μπορεί να πάρουν στα σοβαρά τις ιδέες του, με τραγικά για τους ίδιους αποτελέσματα.

Ωστόσο, στη «μάχη» αποσόβησης κάποιου τραγικού περιστατικού ρίχτηκαν και οι ίδιες οι εταιρείες που παρασκευάζουν κάποια από τα προϊόντα που ανέφερε, όπως η Reckitt Benckiser, στη γκάμα της οποίας ανήκουν απολυμαντικά όπως το Lysol και το Dettol.

Εκπρόσωπος της εταιρείας ξεκαθάρισε με δήλωσή του ότι «σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει κάποιο από τα προϊόντα μας να εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα, είτε μέσω ένεσης, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

«Ηταν σαρκασμός»

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ αρκετές ώρες αργότερα, υποστηρίζοντας ενώπιον δημοσιογράφων, πως η πρόταση του σχετικά με απολυμαντικά ήταν «σαρκαστική». 

Ωστόσο, σε διαφορετικό μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα ο Λευκός Οίκος, στρέφοντας την ευθύνη στα ΜΜΕ και φανερώνοντας πως εν τέλει η δικαιολογία του Αμερικανού προέδρου μάλλον παραπέμπει σε αναδίπλωση. 

«Ο Πρόεδρος έχει δηλώσει επανειλημμένως πως οι Αμερικανοί οφείλουν να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους σχετικά με τις όποιες θεραπείες για τον κορωνοϊό, κάτι που τόνισε ξανά και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης», είχε υποστηρίξει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι. «Μπορείτε να βασισθείτε στα μέσα ενημέρωσης όταν θέλετε με ανευθυνότητα να αποσπάσετε λόγια του προέδρου Τραμπ από το εννοιολογικό τους πλαίσιο και να δημοσιεύσετε αρνητικά πρωτοσέλιδα», είχε προσθέσει υπαινικτικά, σε εντελώς διαφορετική «γραμμή» από εκείνη που υιοθέτησε ο Τραμπ αργότερα.