ΗΠΑ και Ευρωπαίοι εντείνουν τις πιέσεις προς το Πεκίνο

ΗΠΑ και Ευρωπαίοι εντείνουν τις πιέσεις προς το Πεκίνο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις ζητούν από το Πεκίνο μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19 που μέσα σε τέσσερις μήνες έχει ανατρέψει τη ζωή σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 200.000 ανθρώπους. Μέχρι τώρα η κινεζική κυβέρνηση μπορούσε σχετικά εύκολα να απορρίψει τις κατηγορίες που εκτοξεύει εναντίον της ο Ντόναλντ Τραμπ για τον κορωνοϊό ως προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να μην επωμιστεί την ευθύνη για τον υψηλό αριθμό θυμάτων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το Πεκίνο δεν μπορεί να απορρίψει με την ίδια ευκολία τα αιτήματα της γερμανικής, της γαλλικής και της βρετανικής κυβέρνησης για μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά στο ξέσπασμα της επιδημίας ή το αίτημα της κυβέρνησης της Αυστραλίας για διενέργεια διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας.

Βέβαια, οι κατηγορίες που εκτοξεύουν ΗΠΑ και Κίνα δεν αναιρούν η μία την άλλη: Η Κίνα προσπάθησε, αρχικά, να συγκαλύψει την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού, ενώ ο υψηλός αριθμός θυμάτων σε πολλές χώρες της Δύσης προκαλεί αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία των κινεζικών στοιχείων. Παράλληλα, είναι εξίσου σαφές πως πολλές δυτικές κυβερνήσεις δεν εκμεταλλεύθηκαν τις περίπου έξι εβδομάδες που μεσολάβησαν μεταξύ του ξεσπάσματος της πανδημίας στην Κίνα και της ευρείας εξάπλωσής της στις χώρες της Δύσης ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα. Το ζήτημα είναι, όμως, πως ο πόλεμος της προπαγάνδας και της «διπλωματίας του κορωνοϊού», κυρίως μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, θα μπορούσε να υπονομεύσει τη διεθνή προσπάθεια για εξεύρεση θεραπείας και εμβολίου.

Στο κύριο άρθρο της 19ης Απριλίου της αγγλόφωνης εφημερίδας Global Times που αποτελεί όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, κατηγορείται ευθέως ο Τραμπ ότι συκοφαντεί την Κίνα ώστε να συγκαλύψει τις δικές του ευθύνες και να αυξήσει τις πιθανότητες επανεκλογής του. «Η COVID-19 εξαπλώνεται στις ΗΠΑ σαν να είναι σχεδόν πρωτόγονη κοινωνία. Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό αν διέθεταν οι ΗΠΑ την ελάχιστη επιστημονική (βάση) και οργάνωση». Περιέργως, οι Global Times παραδέχονται ότι ούτε η αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης ήταν ιδανική. «Η κινεζική κοινή γνώμη ρωτάει γιατί πέθαναν τόσο πολλοί άνθρωποι. Θεωρούμε πως η χώρα μας θα μπορούσε να έχει σώσει περισσότερες ζωές και πιστεύουμε ειλικρινά ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης».

Ακριβώς αυτό φαίνεται ότι ζητούν, όμως, τώρα από την Κίνα η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η βρετανική κυβέρνηση. «Πιστεύω ότι όσο περισσότερο διαφανής είναι η Κίνα σχετικά με την ιστορία της προέλευσης του ιού, τόσο το καλύτερο είναι για τον καθένα στον κόσμο ώστε να μάθουμε από αυτή», είπε η Μέρκελ τη Δευτέρα. Λίγο νωρίτερα ο Μακρόν είχε πει στους Financial Times ότι «υπάρχουν σαφώς πράγματα που έγιναν τα οποία δεν γνωρίζουμε». Τέλος, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ζητεί ανεξάρτητη έρευνα για την πανδημία, την αντίδραση των διαφόρων κυβερνήσεων, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και της Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή