ΗΠΑ: Η Οκλαχόμα ζητά να χαρακτηριστεί «θεομηνία» η πανδημία για να στηριχθούν οι πετρελαϊκές

ΗΠΑ: Η Οκλαχόμα ζητά να χαρακτηριστεί «θεομηνία» η πανδημία για να στηριχθούν οι πετρελαϊκές

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κυβερνήτης της Οκλαχόμας ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να χαρακτηρίσει «θεομηνία» την πανδημία του νέου κορωνοϊού, προκειμένου να βοηθήσει τις πετρελαιοπαραγωγούς Πολιτείες να αντιμετωπίσουν τον κορεσμό της αγοράς που είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου να κλείσει κάτω από τα 0 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά στα χρονικά.

«Η υπερπαραγωγή πετρελαίου εξακολουθεί να απειλεί την οικονομία» αναφέρει ο κυβερνήτης Τζ. Κέβιν Στιτ, σε μια επιστολή του προς τον Τραμπ, την οποία ανήρτησε στο Twitter.

Η κήρυξη «θεομηνίας» ή «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε στις εταιρείες να σταματήσουν τη λειτουργία τους χωρίς να ανησυχούν ότι τα συμβόλαια μίσθωσης γης θα ακυρωθούν επειδή διέκοψαν την παραγωγή, εξήγησε ο Στιτ.

Την περασμένη Τετάρτη, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Οκλαχόμα έκρινε ότι οι παραγωγοί μπορούν να κλείσουν τις πετρελαιοπηγές από τις οποίες έχουν απώλειες εσόδων, χωρίς να χάσουν τα συμβόλαιά τους. Αυτή ήταν μια πρώτη νίκη για τις δοκιμαζόμενες πετρελαϊκές εταιρείες που ζητούν τη βοήθεια των Πολιτειών μετά το κραχ στις αγορές.

Η παραγωγή στις ΗΠΑ έφτασε στο ύψος ρεκόρ των 13 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως στα τέλη του περασμένου έτους, όμως η παγκόσμια κατανάλωση έπεσε κατά 20-30% λόγω της πανδημιας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή