Διστακτική έξοδος των Ευρωπαίων

Διστακτική έξοδος των Ευρωπαίων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαφορετικούς ρυθμούς, αλλά με κοινό παρονομαστή την ανησυχία για το ενδεχόμενο υποτροπής, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν ήδη από χθες ή ετοιμάζονται να αρχίσουν τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού.

Στην Ισπανία, μία από τις χώρες που έχουν πληρώσει το πιο βαρύ τίμημα στην πανδημία μέχρι στιγμής, επετράπη από την Κυριακή σε παιδιά κάτω των 14 ετών να βγουν για βόλτα σε δημόσιους χώρους, συνοδευόμενα από ενήλικες και σε ακτίνα όχι μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου από τη οικία τους. Αρκετοί κεντρικοί δρόμοι πόλεων, πάρκα και παραλίες σε διάφορες περιοχές της χώρας γέμισαν κόσμο, χωρίς να τηρούνται πάντα οι αποστάσεις ασφαλείας, γεγονός που ανάγκασε χθες την κυβέρνηση να προβεί στις αναγκαίες συστάσεις.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο πέθαναν από τον ιό 331 Ισπανοί, περισσότεροι από τους 288 νεκρούς της αμέσως προηγούμενης ημέρας, αλλά πολύ κάτω από τους 900 ή και περισσότερους, στην κορύφωση της κρίσης. Από την επομένη της Πρωτομαγιάς, όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα μπορούν να βγαίνουν για να ασκηθούν σε δημόσιους χώρους, ενώ σήμερα αναμένεται να εγκρίνει η κυβέρνηση το συνολικό της σχέδιο για τη σταδιακή άρση των περιορισμών.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί και στην Ιταλία, όπου ο αριθμός των νεκρών έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαρτίου, με 260 απώλειες το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακή άρση των απαγορεύσεων στο διάστημα μεταξύ 4ης Μαΐου και 1ης Ιουνίου.

Ωστόσο, οι ανακοινώσεις του προκάλεσαν αντίδραση της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς στο εν λόγω χρονοδιάγραμμα δεν προβλέπεται η αποκατάσταση της δυνατότητας των πιστών να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία. Οι επίσκοποι της Ιταλίας εξέδωσαν σκληρή ανακοίνωση, όπου ανέφεραν ότι «δεν μπορούν να ανεχθούν την υπονόμευση της ελευθερίας της θρησκευτικής πίστης». Αντιδράσεις υπήρξαν και από το εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς η υπουργός Ισων Ευκαιριών και Οικογένειας, Ελενα Μπονέτι, συντάχθηκε με τους επισκόπους.

Μελέτη που δημοσίευσαν, χθες, οι Financial Times εκτιμά ότι τα πραγματικά θύματα του ιού είναι κατά 60% περισσότερα από τα επισήμως καταγεγραμμένα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι σε 14 χώρες που ερευνήθηκαν, κατεγράφησαν 122.000 θάνατοι την περίοδο της πανδημίας, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα άλλων ετών οι θανόντες κυμαίνονταν γύρω στις 77.000. Αν αυτό ισχύει σε παγκόσμια κλίμακα, τότε το σύνολο των θυμάτων του ιού θα ανέλθει από 201.000, που ήταν μέχρι την Κυριακή, σε 318.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή