Πόσο αξιόπιστα είναι τα τεστ αντισωμάτων

Πόσο αξιόπιστα είναι τα τεστ αντισωμάτων

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύς λόγος γίνεται για τα «πιστοποιητικά αντισωμάτων COVID-19». Ωστόσο, έπειτα από αξιολόγηση 14 τέτοιων διαγνωστικών τεστ από ομάδα 50 Αμερικανών επιστημόνων, διαπιστώθηκε ότι μόνον τρία ήταν αξιόπιστα και αποτελεσματικά, παρότι και αυτά είχαν προβλήματα, καθώς δεν μπορούσαν να ανιχνεύσουν αντισώματα σε όλες τις περιπτώσεις. Μόνο ένα δεν έδινε «ψευδώς θετικά» αποτελέσματα για την παρουσία αντισωμάτων, ενώ δύο άλλα το πέτυχαν στο 99% των δοκιμών. Πριν από λίγες ημέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για την επικινδυνότητα στήριξης πολιτικών αποφάσεων (χαλάρωση περιοριστικών μέτρων, επανεκκίνηση της οικονομίας) σε τέτοια διαγνωστικά τεστ όχι μόνον εξαιτίας της μειωμένης αξιοπιστίας τους, αλλά και επειδή η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αποκρυπτογραφήσει τη σημασία των αντισωμάτων ως προστασίας από μια νέα λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Ερευνητές σε όλον τον κόσμο καταβάλλουν υπερπροσπάθειες προκειμένου να βελτιώσουν την ακρίβεια των τεστ.

Την ίδια στιγμή, απάντηση σε ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, τον κίνδυνο σιωπηλής υποξίας, δηλαδή τον κακό κορεσμό του αίματος σε οξυγόνο χωρίς την παρουσία αναπνευστικών συμπτωμάτων, μπορεί να δώσει, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή, το παλμικό οξύμετρο. Αυτό μετράει τη συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα και κατ’ επέκταση την κατάσταση λειτουργίας των πνευμόνων. Οπως επισημαίνεται, όταν η συγκέντρωση οξυγόνου πέσει κάτω από το 92%, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί στον ιατρό του, καθώς, εάν η δυσκολία οξυγόνωσης γίνει αντιληπτή εγκαίρως, μπορεί να αποκατασταθεί εύκολα. Ωστόσο, τονίζουν οι ειδικοί, οι ασθενείς δεν πρέπει ούτε να θορυβηθούν από μια κακή μέτρηση, που μπορεί να οφείλεται σε βλάβη της συσκευής, ούτε να εφησυχάσουν από μια καλή μέτρηση, εφόσον παρουσιάζουν συμπτώματα όπως σύγχυση, υψηλός πυρετός, δύσπνοια κ.ο.κ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή