Σαουδική Αραβία: Τέλος στη θανατική ποινή ανηλίκων

Σαουδική Αραβία: Τέλος στη θανατική ποινή ανηλίκων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΑΝΤ. Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας διέταξε την απαγόρευση επιβολής της θανατικής ποινής σε ανήλικους, λίγες ημέρες αφότου είχε διατάξει τους δικαστές να αντικαταστήσουν την ποινή του δημοσίου μαστιγώματος με άλλες ποινές. Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις καλούν επί χρόνια το Ριάντ να εγκαταλείψει τη θανατική ποινή, ιδιαίτερα για ανήλικους παραβάτες.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας, Αουάντ Αλαουάντ, δήλωσε την Κυριακή ότι η απόφαση του βασιλιά Σαλμάν συμβάλλει στην επιβολή «πιο σύγχρονου ποινικού κώδικα και δείχνει την αποφασιστικότητα του βασιλείου να εφαρμόσει βασικές μεταρρυθμίσεις» και να προχωρήσει «στην υλοποίηση κρίσιμης σημασίας μεταρρυθμίσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Associated Press (Α.Ρ.), στο βασιλικό διάταγμα διατάσσονται οι δικαστές να αναθεωρήσουν την ποινή όσων έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα που είχαν διαπράξει ενώ ήταν ανήλικοι. «Αντ’ αυτού θα λάβουν ποινή φυλάκισης όχι μεγαλύτερη από δέκα έτη σε φυλακή ανηλίκων», εξήγησε ο Αουάντ. Σύμφωνα με το Associated Press, η απόφαση αναμένεται να οδηγήσει στην αναστολή εκτέλεσης τουλάχιστον έξι ανδρών που είχαν καταδικαστεί για αδικήματα τα οποία είχαν διαπράξει ενώ ήταν ανήλικοι. Ωστόσο, σύμφωνα με το A.P., στο βασιλικό διάταγμα αναφέρεται ότι υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία και στις οποίες εμπλέκονται ανήλικοι θα έχουν διαφορετική μεταχείριση και δεν ήταν σαφές αν θα ισχύσει και σε αυτές τις περιπτώσεις η ανώτατη ποινή των δέκα ετών. Η συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σαουδική Αραβία οδηγεί σε απαγγελία κατηγοριών που σχετίζονται με την τρομοκρατία για διατάραξη της τάξης και για ανυπακοή απέναντι στον βασιλιά. Πέρυσι η Σαουδική Αραβία είχε εκτελέσει έναν νεαρό άνδρα που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για αδικήματα που είχε διαπράξει ενώ ήταν ανήλικος. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία ο Αμπντουλκαρίμ αλ Χάουατζ είχε κριθεί ένοχος για αδικήματα που είχε διαπράξει κατά τη συμμετοχή του σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε περιοχές της χώρας με σιιτικό πληθυσμό.

Πρόσφατα, το ανώτατο δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας είχε εκδώσει οδηγία σύμφωνα με την οποία τίθεται τέλος στην τιμωρία του δημόσιου μαστιγώματος, συχνά για μη βίαια αδικήματα. Η βάρβαρη αυτή ποινή θα αντικατασταθεί με ποινή φυλάκισης, χρηματικό πρόστιμο ή προσφορά κοινωνικής υπηρεσίας, καθώς είχαν αρχίσει να γίνονται παραλληλισμοί με ανάλογα βάρβαρες ποινές που επιβάλλουν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος. Ο βασιλιάς Σαλμάν και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι αυτοί που προωθούν την απομάκρυνση από υπερσυντηρητικές ερμηνείες του ισλαμικού νόμου, εκσυγχρονισμού της χώρας και προσέλκυσης ξένων επενδυτών. Παράλληλα, όμως, ο πρίγκιπας διάδοχος κατηγορείται ότι εξακολουθεί να διώκει μεταρρυθμιστές, ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγγραφείς και μετριοπαθείς κληρικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή