ΚΟΣΜΟΣ

Ανοίγουν τα ξενοδοχεία στην Αυστρία

gkat_10_2904_page_1_image_0002
20austria-vienna

ΒΙΕΝΝΗ. Νέο γύρο άρσης των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε, χθες, η Αυστρία, ορίζοντας την 29η Μαΐου ως ημερομηνία επαναλειτουργίας ξενοδοχειακών και τουριστικών εγκαταστάσεων. Δεκαπέντε ημέρες νωρίτερα θα έχουν ανοίξει τα εστιατόρια και οι αθλητικοί χώροι.

Παράλληλα, από την Παρασκευή, 1η Μαΐου αίρεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας, διατηρείται όμως η υποχρεωτική απόσταση ενός μέτρου μεταξύ ατόμων που δεν κατοικούν στο ίδιο νοικοκυριό. Επιτρέπονται, επίσης, οι υπαίθριες συναντήσεις ώς 10 ατόμων και η παρουσία ώς 30 ατόμων σε κηδείες.

Αρση των περιορισμών, υπό όρους, προανήγγειλε χθες και ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Ο Φιλίπ όρισε την 11η Μαΐου ως ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσει η επιστροφή στην κανονικότητα, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «αν δεν μειωθούν οι ρυθμοί μετάδοσης του κορωνοϊού, τα μέτρα δεν θα αρθούν». Οι νεκροί στη Γαλλία έχουν ξεπεράσει τις 23.000, προσεγγίζοντας τον αριθμό θυμάτων της Ισπανίας.

Σύμφωνα με μελέτη την οποία επικαλέστηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός, τα περιοριστικά μέτρα έσωσαν 60.000 ζωές στη Γαλλία. Στις δηλώσεις του Φιλίπ αποτυπώθηκαν τα διλήμματα των κυβερνήσεων μπροστά στην επιδημία. «Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» είπε, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο οικονομικής «κατάρρευσης» σε περίπτωση που δεν αρθούν τα μέτρα, αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία. 

Στην Ισπανία η «χαλάρωση» περιλαμβάνει μέτρα που σε άλλες χώρες θα θεωρούνταν η πιο αυστηρή καραντίνα. Από τις 2 Μαΐου θα επιτραπούν οι βόλτες εκτός σπιτιού και η άσκηση στο ύπαιθρο, αλλά μόνο αν συνεχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νεκρών και όσων νοσούν.

Χθες καταγράφηκαν 300 νέοι θάνατοι στην Ισπανία, ενώ στο απόγειο της επιδημίας οι ημερήσιοι θάνατοι στη χώρα είχαν ξεπεράσει τους 900.