Κοντά στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό Βρετανοί ερευνητές

Κοντά στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό Βρετανοί ερευνητές

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοπορία έχει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στον παγκόσμιο αγώνα δρόμου για την παρασκευή αποτελεσματικού εμβολίου εναντίον του νέου κορωνοϊού. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τζένερ εξαρχής είχαν πλεονέκτημα, καθώς σε παλιότερες μελέτες τους είχαν αποδείξει ότι παρόμοια εμβόλια, μεταξύ των οποίων ένα εναντίον προηγούμενου κορωνοϊού, ήταν ασφαλή για τον άνθρωπο. Ετσι, μπόρεσαν να δρομολογήσουν τάχιστα ευρεία κλινική μελέτη, σε 6.000 εθελοντές, που θα ξεκινήσει  στις αρχές Ιουνίου. Ελπίδα τους ότι το νέο εμβόλιο θα είναι όχι μόνο ασφαλές, αλλά και αποτελεσματικό. Η καλή είδηση είναι ότι ο εμβολιασμός έξι πιθήκων, σε εργαστήριο των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, των ΗΠΑ, τους προστάτευσε από τη λοίμωξη, παρά την έκθεσή τους σε υψηλό ιικό φορτίο.

Εν αναμονή ενός αποτελεσματικού εμβολίου, οι ερευνητές αναζητούν όποιο φαρμακευτικό μέσο θα μπορούσε να βοηθήσει τους πάσχοντες από COVID-19. Διαπιστώνοντας ότι το ποσοστό των γυναικών που ασθενεί βαριά είναι σαφώς μικρότερο από των ανδρών, οι Αμερικανοί επιστήμονες δρομολόγησαν δύο κλινικές μελέτες με  προσωρινή χορήγηση γυναικείων ορμονών σε άνδρες ασθενείς. Η μία μελέτη, της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Στόνι Μπρουκ, στο Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης, επιβάλλει τη χορήγηση οιστρογόνων, ενώ η δεύτερη, που πραγματοποιείται στο Λος Αντζελες, στο Ιατρικό Κέντρο «Κέδροι του Σινά», προβλέπει τη χορήγηση προγεστερόνης, μιας άλλης γυναικείας ορμόνης με αντιφλεγμονώδη δράση. Ωστόσο, ειδικοί που μελετούν την ανοσία σε σχέση με το φύλο προειδοποιούν ότι η «μαγική θεραπεία» στην οποία όλοι ελπίζουν, δεν είναι οι ορμόνες αφού ακόμα και ηλικιωμένες γυναίκες με COVID-19, παρά τη σημαντική μείωση των επιπέδων των ορμονών μετά την εμμηνόπαυση, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν συγκριτικά με συνομηλίκους τους άνδρες.

Aπογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα του σκευάσματος Kevzara (σαριλουμπάμπη) κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδος ως θεραπεία ασθενών με COVID-19. Η κλινική μελέτη των φαρμακοβιομηχανιών Sanofi και Regeneron, που παρασκευάζουν το σκεύασμα, σε 457 ασθενείς έδειξε ότι το 80% πήρε εξιτήριο είτε έλαβε το φάρμακο είτε όχι, το 10% απεβίωσε και το 10% παρέμεινε για νοσηλεία. Σε πιο θεωρητικό επίπεδο, Αμερικανοί ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στην επιθεώρηση Cell, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο νέος κορωνοϊός εκμεταλλεύεται χαρακτηριστικά της ανοσοποιητικής μας αντίδρασης, έτσι ώστε να αποκτήσει πρόσβαση και να μολύνει όσο περισσότερα κύτταρα είναι δυνατό.

Τέλος, ερευνητές του King’s College του Λονδίνου, που εκπόνησαν έρευνα σε 2.600 δίδυμους ανθρώπους, διαπίστωσαν ότι η γενετική δομή καθόριζε την αντίδραση του ανοσοποιητικού στην εισβολή του νέου κορωνοϊού. Αναλύοντας στοιχεία, μέσω εφαρμογής, οι Βρετανοί επιστήμονες κατέληξαν ότι τα γονίδια ευθύνονταν, κατά 50% για την εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως είναι το ντελίριο, ο πυρετός, η κόπωση, η απώλεια οσμής και γεύσης, η δύσπνοια και η διάρροια. Αλλά συμπτώματα όπως η βραχνάδα, ο βήχας, ο πόνος στο στήθος ή στην κοιλιακή χώρα φαίνεται ότι οφείλονται περισσότερο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή