Απεβίωσε ο ηθοποιός Ιρφάν Καν που πρωταγωνίστησε στο Slumdog Millionaire

Απεβίωσε ο ηθοποιός Ιρφάν Καν που πρωταγωνίστησε στο Slumdog Millionaire

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιρφάν Καν, ο ινδός ηθοποιός ο οποίος έγινε διάσημος διεθνώς από τους ρόλους του στο "Slumdog Millionaire" και " Η Ζωή του Πι", πέθανε σήμερα σε ηλικία 53 ετών.

O θάνατός του, έπειτα από μια δύσκολη μάχη με τον καρκίνο, επιβεβαιώθηκε από έναν εκπρόσωπο, ο οποίος είπε ότι ο Καν έφυγε έχοντας δίπλα του την σύζυγο και τα δύο τους παιδιά.

"Έδωσε πολλές μάχες που ακολούθησαν", σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στη διάγνωση του Καν με μια σπάνια μορφή καρκίνου το 2018.

Ο Καν συγκαταλέγεται στους ινδούς εκείνους ηθοποιούς που άφησαν το αποτύπωμά τους στον δυτικό κινηματογράφο ακολουθώντας τα χνάρια καλλιτεχνών όπως ο Σαίντ Τζάφρι, ο Ροσάν Σεθ και ο Ομ Πούρι.

"Ένα απίστευτο ταλέντο", σχολίασε ο αστέρας του Μπόλιγουντ Αμιτάμπ Μπαχάν στο Twitter έπειτα από την είδηση του θανάτου του Καν.

"Ένας υπέροχος συνάδελφος με σημαντική προσφορά στον κόσμο του κινηματογράφου…ο τόσο πρόωρος θάνατός του αφήνει ένα τεράστιο κενό", έγραψε ο ίδιος.

Συλλυπητήρια προς τους οικείους του απέστειλε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

"Ο χαμός του Ιρφάν Καν είναι απώλεια για τον κόσμο του κινηματογράφου και του θεάτρου. Θα τον θυμόμαστε για τις πολλές εμφανίσεις του σε διάφορα είδη", έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter.

Η αναγνώριση άργησε

Ο Σαχαμπζάντε Ιρφάν Αλί Καν, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στο κρατίδιο Ρατζαστάν της δυτικής Ινδίας σε μια οικογένεια που δεν είχε κανέναν δεσμό με τον κινηματογράφο. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, όταν ο ίδιος και τα αδέλφια του ήταν παιδιά οι γονείς τους δεν τους επέτρεπαν να βλέπουν ταινίες.

Μοναδική εξαίρεση όταν ένας θείος επισκεπτόταν την οικογένεια και πήγαινε τα παιδιά στον κινηματογράφο. Εμπνευσμένος από τον σινεφίλ ινδικό κινηματογράφο της περιόδου του '80, ο Καν αποφάσισε να κάνει καριέρα στον χώρο και μετακόμισε στο Νέο Δελχί για να σπουδάσει υποκριτική.

Έπειτα πήγε στο Μουμπάι (Βομβάη) σε αναζήτηση ρόλων, αλλά το Μπόλιγουντ την περίοδο του '90 δεν έδινε ευκαιρίες σε ηθοποιούς με τον ανεπιτήδευτο τρόπο ερμηνείας που προτιμούσε ο Καν.

Το 2001 και ενώ ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τον χώρο, ο βρετανός κινηματογραφιστής Ασίφ Καπάντια του πρόσφερε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία "Ο Μαχητής της Ερήμου".

Η ταινία απέσπασε βραβείο BAFTA, στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας, και εκπροσώπησε την Βρετανία στις υποψηφιότητες των Όσκαρ. Άνοιξε επίσης τις πόρτες του Χόλιγουντ στον Καν, το οποίο τελικά τον εκτίμησε πολύ πριν τον εκτιμήσει το Μπόλιγουντ.

O Καν πρωταγωνίστησε στην ταινία της Μίρα Ναϊρ "The Namesake" και στο "Jurassic World".

Στην πρώτη μάλιστα απέσπασε επαίνους για τον τρόπο που ερμήνευσε τον ρόλο ενός άνδρα που μετακομίζει στις ΗΠΑ και δίνει μάχη για να αντιμετωπίσει την κρίση ταυτότητας που βιώνουν πολλοί μετανάστες πρώτης γενιάς.

Ο Καν έπαιξε και στην πρώτη ταινία του Ριτές Μπάτρα "The Lunchbox", μια ταινία που αναφέρεται στη λάθος παράδοση ενός κολατσιού εξαιτίας της οποίας έρχεται σε επαφή μια παραμελημένη από τον σύζυγό της νοικοκυρά κι ένας μοναχικός –στα πρόθυρα συνταξιοδότησης– λογιστής, οι οποίοι αρχίζουν να επικοινωνούν με καθημερινά μηνύματα μέσω του lunchbox.

Η ταινία απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές διεθνώς αλλά και στην Ινδία.

Τον Μάρτιο του 2018 ο Καν ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με έναν νευροενδοκρινή όγκο. Επέστρεψε στο Λονδίνο για θεραπεία και συμμετείχε στην ταινία "Αγγλικό Μέσο", που κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους της Ινδίας τον περασμένο μήνα.

Μετά την είδηση της ασθένειάς του ο Καν δεν εμφανίστηκε στις εκδηλώσεις για την προώθηση της ταινίας και γενικώς δεν έκανε καμία δημόσια εμφάνιση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή