Πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Αφρίν

Πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Αφρίν

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη και 50 ακόμη τραυματίστηκαν από επίθεση με παγιδευμένο βυτιοφόρο καυσίμων που σημειώθηκε στην κεντρική υπαίθρια αγορά της συριακής πόλης Αφρίν, την οποία έχουν καταλάβει από το 2018 οι τουρκικές δυνάμεις. Η Αγκυρα κατηγόρησε για την επίθεση την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση, αναφέροντας ότι «τέτοιες άνανδρες και σατανικές πράξεις είναι απαράδεκτες από οποιαδήποτε πλευρά» και αν προέρχονται.

Πρόκειται για μία από τις πλέον πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε περιοχές της Συρίας τις οποίες έχουν καταλάβει οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης που συνέβη το απόγευμα της Δευτέρας περιλαμβάνονται 11 παιδιά και έξι Σύροι μαχητές που ανήκουν σε φιλοτουρκικές παραστρατιωτικές ομάδες, σύμφωνα με τον Ράμι Αμπντούλ Ραχμάν, επικεφαλής της οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Βρετανία. Σε φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα άνδρες της συριακής πολιτικής προστασίας, οργάνωση περισσότερο γνωστή ως «λευκά κράνη», απεικονίζονται δεκάδες καμένα αυτοκίνητα και καταστήματα, ενώ διασώστες κουβαλούσαν καμένα πτώματα σε αυτοσχέδια φορεία. Μέχρι χθες δεν είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την τρομοκρατική επίθεση, την οποία το τουρκικό υπουργείο Αμυνας απέδωσε «στον εχθρό της ανθρωπότητας ΡΚΚ/YPG», χωρίς να συνοδεύσει την κατηγορία από οποιοδήποτε στοιχείο. Χθες, το Συμβούλιο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων του οποίου ηγούνται κουρδικές δυνάμεις καταδίκασε την επίθεση και κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιτρέπει την ανασύνταξη «τρομοκρατικών δυνάμεων» και την πραγματοποίηση ανάλογων επιθέσεων, υπονοώντας το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ήταν ο βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Συρία κατά την εκστρατεία των προηγούμενων χρόνων κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Παρόμοιες επιθέσεις σε περιοχές της Συρίας που τελούν υπό την κατοχή τουρκικών δυνάμεων έχουν στοιχίσει τη ζωή πολλών ανθρώπων τους τελευταίους μήνες, επιθέσεις τις οποίες η Αγκυρα αποδίδει σε Κούρδους μαχητές. Ο τουρκικός στρατός και συριακές αντάρτικες ομάδες είχαν καταλάβει την πόλη Αφρίν από τις δυνάμεις της YPG έπειτα από μεγάλη επίθεση τον Μάρτιο του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή