Σύμμαχος του «πλαστικού» χρήματος η πανδημία

Σύμμαχος του «πλαστικού» χρήματος η πανδημία

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η προσέλευση στα τραπεζικά μηχανήματα για αναλήψεις μετρητών στη Βρετανία είναι μειωμένη κατά 60% λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα τραπεζικά στοιχεία, αν και οι Βρετανοί «σηκώνουν» πλέον μεγαλύτερα ποσά ανά συναλλαγή.

Η χρήση «πλαστικού» χρήματος ήταν ήδη καθιερωμένη στη Βρετανία, αλλά διαδόθηκε ακόμη περισσότερο με την αγορά ειδών σούπερ μάρκετ μέσω Διαδικτύου. Πιο συγκεκριμένα, το 50% χρησιμοποιούσε μόνο «πλαστικό» χρήμα, ενώ το 30% χρησιμοποιούσε και τα δύο. Το δεύτερο αυτό ποσοστό πέρασε πλέον ολοκληρωτικά στο «πλαστικό» χρήμα, αφήνοντας ένα 20% να κινείται ακόμη με μετρητά. Η πιθανότητα να περάσει και αυτή η μερίδα πληθυσμού στις ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. «Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τις επιπτώσεις του κορωνοϊού μέχρι να ανοίξουν εκ νέου τα καταστήματα», εκτιμά ο Μάρτιν Σμιθ, υπεύθυνος της εταιρείας μεταφοράς χρημάτων Pivotal. «Η πανδημία δεν έχει καταργήσει πολλούς από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μετρητά, όπως είναι η άνεση και η έλλειψη πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς».

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει απορρίψει ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους οι συναλλαγές με μετρητά μπορεί να μετατραπούν σε εστίες διάδοσης του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι τα μετρητά έχουν την ίδια επικινδυνότητα με οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο. Η καχυποψία, όμως, παραμένει μεγάλη, το ίδιο και η απορία: «Θα είναι άραγε η κρίση αιτία να διαρραγούν οι δεσμοί αγάπης μας προς τα μετρητά;», διερωτάται ο αναλυτής του BBC Σάιμον Γκόμπεντζ. «Για την ώρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ιός επιταχύνει το πέρασμα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή