Εικονική βουτιά σε ιαματικές πηγές στην Ιαπωνία

Εικονική βουτιά σε ιαματικές πηγές στην Ιαπωνία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Ευρηματικές λύσεις έχουν υιοθετήσει οι ιδιοκτήτες των δημοφιλών πανδοχείων ιαματικών λουτρών, «ονσέν» και «σέντο», στην Ιαπωνία, εξαιτίας των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις εν μέσω πανδημίας.

Η απάντηση πολλών τέτοιων επιχειρήσεων, που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς πελατεία, ήταν να προσφέρουν δωρεάν εικονική βουτιά στις ιαματικές πηγές χάρη στην τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας. «Μελέτες έδειξαν ότι 98% των Ιαπώνων επισκέπτονται κάποιο ονσέν τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Η χαλάρωση σε θερμές πηγές αποτελεί έτσι σημαντικό γνώρισμα της ιαπωνικής κουλτούρας», λέει ο Καζουσίγκε Κανάι, ιδιοκτήτης ονσέν στο θέρετρο της Αρίμα, κοντά στην πόλη Κόμπε, μιλώντας στην αγγλόφωνη εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, South China Morning Post. Μετά την επιβολή αυστηρής καραντίνας στην Ιαπωνία, ελάχιστοι μπορούσαν να μεταβούν στην κωμόπολη Αρίμα, υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες ονσέν να καταφύγουν σε καινοτόμους λύσεις.

«Κάθε άνθρωπος που βρίσκεται σε καραντίνα είναι λογικό να νιώσει άγχος. Προσπαθήσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μία εικονική εμπειρία όσο γινόταν πιο κοντινή σε αυτήν ενός λουτρού σε ονσέν», λέει ο Κανάι. Μέχρι στιγμής, τέσσερις ιδιοκτήτες κινηματογράφησαν εικόνες από τα πανδοχεία τους, ανεβάζοντας στο δίκτυο YouTube αποσπάσματα, το κάθε ένα διάρκειας είκοσι λεπτών. Οι χρήστες φορώντας γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, που χρησιμοποιούνται συνήθως για ηλεκτρονικά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου, μπορούν να αποκτήσουν μια εμπειρία χαλάρωσης από το σπίτι τους, η οποία περιλαμβάνει τον ήχο τρεχούμενου νερού, με θέα τις ανθισμένες κερασιές.

«Ποσοστό 90% των πανδοχείων στην Αρίμα έχουν κλείσει, αν και θα καλωσορίσουμε όσους μπορούν να μετακινηθούν στην κωμόπολή μας», λέει ο Κανάι, για να προσθέσει: «Αναμένουμε το σύνολο των ονσέν της περιοχής να ενταχθούν στο πρόγραμμα εικονικής περιήγησης, ενώ έχουμε απευθύνει ήδη έκκληση και σε εγκαταστάσεις σε κάθε νομό της χώρας. Ακόμη και επισκέπτες στο Διαδίκτυο από άλλες χώρες μπορούν να βιώσουν τη χαλαρωτική εμπειρία».

Οι ανησυχίες ότι οι αυστηροί κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης θα κρατούσαν τους τακτικούς πελάτες μακριά από τα λουτρά έπεισε ιδιοκτήτη δημόσιων ιαματικών λουτρών στη συνοικία Κοέντζι του Τόκιο να υιοθετήσει την εικονική πραγματικότητα. Ο αριθμός πελατών έχει υποχωρήσει κατά 40%, λέει η 29χρονη Ενια Χονάμι, η οποία εργάζεται στο ιστορικό σέντο Κοσουγκίγιου της Κοέντζι.

Το βίντεο εικονικής πραγματικότητας του Κοσουγκίγιου, σέντο που λειτουργεί από το 1933 και είναι από τα παλαιότερα της πρωτεύουσας, έχει καθηλώσει στις οθόνες τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο θεατές, με πολλούς από αυτούς να καταθέτουν διθυραμβικές κριτικές στο YouTube. Η παραγωγή τέτοιου βίντεο είναι απλή υπόθεση, με τις εικόνες να αποτυπώνουν το λουτρό σε ιαματικά κέντρα από τη σκοπιά ενός πελάτη, επιτρέποντας στην κάμερα να καταγράψει πανοραμική εικόνα, λες και ο χρήστης βρίσκεται βουτηγμένος στο ζεστό νερό του λουτρού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή