ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Η διασπορά του κορωνοϊού δεν επιταχύνθηκε μετά το άνοιγμα

Δανία: Η διασπορά του κορωνοϊού δεν επιταχύνθηκε μετά το άνοιγμα

Η διασπορά της νόσου Covid-19 δεν επιταχύνθηκε, από τότε που η Δανία ξεκίνησε τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών, στα μέσα Απριλίου, γνωστοποίησε την Πέμπτη το κρατικό ινστιτούτο Serum, που είναι υπεύθυνο για την ετοιμότητα της χώρας έναντι των μολυσματικών ασθενειών.

Ο αποκαλούμενος δείκτης R, που δείχνει τον μέσο αριθμό των μολύνσεων τους οποίους προκαλεί ένας φορέας του νέου κορωνοϊού, αυξήθηκε ελαφρώς τις δύο τελευταίες εβδομάδες, όμως παραμένει κάτω του 1, επισημαίνει το ινστιτούτο.

«Εντούτοις, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιδημία της COVID-19 επιταχύνεται», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η Δανία άνοιξε ξάνα τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία για τους μαθητές από την πρώτη έως την πέμπτη τάξη του δημοτικού πριν από δύο εβδομάδες, ενώ ακολούθησαν τα κομμωτήρια κι άλλες μικρές επιχειρήσεις την 20η Απριλίου, αφού είδε τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό να μειώνεται.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το μερικό άνοιγμα προκάλεσε μεγαλύτερη διασπορά μολύνσεων» είπε ο Κρίστιαν Βέτζε, επιστήμονας στο τμήμα Λοιμωδών Ασθενειών στο πανεπιστήμιο Aarhus.

«Τουλάχιστον δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κατευθυνόμαστε προς ένα άλλο κύμα. Αυτή είναι η ανησυχία, όμως δεν μπορώ να το δω αυτό καθόλου» δήλωσε στο Reuters.

«Δεν είμαστε με τίποτα τελείως ασφαλείς, όμως κάναμε μια πραγματικά καλή αρχή τώρα προκειμένου να μειώσουμε περαιτέρω τον αριθμό των κρουσμάτων» σημείωσε ο Κρίστιαν Βέτζε.

Η Δανία μετρά έως σήμερα 452 θανάτους από τον νέο κορωνοϊό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters