Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στον Περσικό Κόλπο

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στον Περσικό Κόλπο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ήλπιζε κανείς ότι η πανδημία θα έριχνε τους τόνους στην αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ιράν, καθώς και οι δύο χώρες έχουν πληγεί σοβαρά από την ασθένεια, κακώς ήλπιζε. Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε τους κυβερνήτες των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο να «καταρρίψουν» ιρανικά πλοία εάν αυτά παρενοχλούν αμερικανικές δυνάμεις. Το Ιράν απάντησε σε ανάλογο τόνο, αν και αργότερα ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Χασάν Ροχανί, δήλωσε πως το Ιράν δεν θα είναι αυτό που θα αρχίσει εχθροπραξίες. Οι στρατηγικοί στόχοι των δύο χωρών στην περιοχή παραμένουν οι ίδιοι ασχέτως της πανδημίας, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο, προκειμένου Ουάσιγκτον και Τεχεράνη να συντηρήσουν την ένταση ώστε να στρέψουν αλλού τα φώτα της δημοσιότητας από τους χιλιάδες νεκρούς που έχει προκαλέσει η ασθένεια.

Αφορμή για τη νέα κλιμάκωση στάθηκε περιστατικό στον Περσικό Κόλπο όπου, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, οπλισμένα ταχύπλοα των Φρουρών της Επανάστασης παρενόχλησαν νηοπομπή αμερικανικών πολεμικών πλοίων. Ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Εδωσα οδηγίες στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό να καταρρίψει και να καταστρέψει οποιαδήποτε ιρανική κανονιοφόρο αν παρενοχλεί τα πλοία μας στη θάλασσα». Η άστοχη επιλογή του ρήματος δεν θα πρέπει να εκπλήσσει, δεδομένου πως πέρυσι είχε δηλώσει πως ο αμερικανικός επαναστατικός στρατός είχε «καταλάβει τα αεροδρόμια» των Βρετανών τη δεκαετία του 1770, υπενθυμίζει το BBC. Το επεισόδιο στον Περσικό Κόλπο περιελάμβανε τη διέλευση ιρανικών ταχυπλόων ακόμη και εννέα μέτρα δίπλα από αμερικανικά πολεμικά σκάφη. Ακολούθησαν οι συνήθεις αλληλοκατηγορίες και απειλές μεταξύ των δύο πλευρών, με τους Φρουρούς της Επανάστασης να παραδέχονται ότι υπήρξε επεισόδιο, αλλά να κατηγορούν τους Αμερικανούς. Ούτως ή άλλως, οι Αμερικανοί πλοίαρχοι έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν πυρ κατά ιρανικών σκαφών εάν κρίνουν ότι απειλείται η ασφάλεια του πλοίου και του πληρώματος.

Παρ’ όλα αυτά, η απειλή Τραμπ ήταν η σημαντικότερη που έχει καταγραφεί για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν από την αρχή του έτους, όταν αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε σκοτώσει τον δεύτερο στην ιεραρχία των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί. Το να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί στη συνέχεια θα ήταν ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο, καθώς από τη μια πλευρά υπάρχει ο απρόβλεπτος Τραμπ και από την άλλη το ιρανικό καθεστώς, το οποίο πιέζεται από το αμερικανικό εμπάργκο και την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, η αποκλιμάκωση που υπήρξε τον Ιανουάριο, όταν οι δύο πλευρές είχαν φτάσει στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης, προσφέρει κάποια αισιοδοξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή