Από εργαστήριο στη Γουχάν προήλθε ο ιός, λέει ο Πομπέο

Από εργαστήριο στη Γουχάν προήλθε ο ιός, λέει ο Πομπέο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Τεράστιες αποδείξεις» ότι ο κορωνοϊός προήλθε από εργαστήριο στην κινεζική πόλη Γουχάν ισχυρίσθηκε ότι διαθέτει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, μιλώντας την Κυριακή σε τηλεοπτική εκπομπή, αρνούμενος ωστόσο να εμφανίσει τα στοιχεία αυτά.

Ο ισχυρισμός του Πομπέο στην εκπομπή «ABC This Week» αποτελεί κλιμάκωση στη ρητορική της Ουάσιγκτον εναντίον του Πεκίνου. Ο Αμερικανός υπουργός είπε: «Υπάρχουν τεράστιες αποδείξεις ότι εκεί ξεκίνησαν όλα», ενώ λίγο αργότερα προσέθετε: «Μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν σημαντικές αποδείξεις ότι ο ιός προήλθε από εκείνο το εργαστήριο στη Γουχάν». Ο Πομπέο επέμεινε κατά τη διάρκεια της εκπομπής ότι οι «καλύτεροι ειδικοί» πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο. Ερωτηθείς, όμως, για την έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία ανέφερε ότι ο ιός δεν έχει κατασκευασθεί από άνθρωπο, ο υπουργός έπεσε σε αντιφάσεις, λέγοντας ότι συμφωνεί με αυτό.

Σε ανάλογο ισχυρισμό είχε προβεί την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι διέθετε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η πανδημία εξαπλώθηκε από κινεζικό εργαστήριο, για να προσθέσει όμως ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα για αυτό.

Την Κίνα επέκρινε χθες η βρετανική κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ να δηλώνει ότι «πολλά ερωτήματα μένει να απαντηθούν για την προέλευση και την εξάπλωση του ιού, που θα μας βοηθούσαν να είμαστε προετοιμασμένοι για μελλοντικές πανδημίες». Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας δήλωνε ότι η Κίνα οφείλει εξηγήσεις. «Το Πεκίνο οφείλει να ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα για όσα έμαθε για τον ιό, για τις αστοχίες και για τις επιτυχίες», είπε ο κ. Ουάλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Australian Telegraph, η υπό αμερικανική ηγεσία ομάδα συνεργασίας σε θέματα αντικατασκοπείας, γνωστή ως Five Eyes (Πέντε Μάτια), αποτελούμενη από υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, αναφέρει σε απόρρητη έκθεσή της ότι η Κίνα απέκρυψε ή κατέστρεψε εσκεμμένα στοιχεία για το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού, «σε μια επίθεση στη διεθνή διαφάνεια», που κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή