Επτάμισι δισ. για εμβόλιο, τεστ και θεραπείες

Επτάμισι δισ. για εμβόλιο, τεστ και θεραπείες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα είμαστε πραγματικά ασφαλείς μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς – σε κάθε χωριό, πόλη, περιοχή και χώρα ανά τον κόσμο». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα –όπως διατυπώθηκε σε κοινό άρθρο που δημοσίευσαν την Κυριακή οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Νορβηγίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ– του χθεσινού τηλεμαραθωνίου που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άντληση 7,5 δισ. ευρώ υπέρ των ερευνών για διαγνωστικά τεστ, θεραπευτικές αγωγές και εμβόλια, που θα θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία COVID-19. O σκοπός σχεδόν επετεύχθη, με 7,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από 4 δισ. από τις χώρες της Ευρώπης.

H Φον ντερ Λάιεν, ανοίγοντας το διαδικτυακό συνέδριο, ανακοίνωσε τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ίδιο ποσό θα συνεισφέρει η Νορβηγία, ενώ η Γερμανία, μέσω της Αγκελα Μέρκελ, δεσμεύθηκε να δώσει 525 εκατ. ευρώ και ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε άλλα 500 εκατ. ευρώ. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, αν όλα αυτά τα ποσά αφορούν νέους πόρους, καθώς η Επιτροπή είχε γνωστοποιήσει ότι χρήματα που έχουν δεσμεύσει χώρες και οργανισμοί για τη διεθνή μάχη κατά της πανδημίας από τις 30 Ιανουαρίου και μετά, θα μπορούσαν να προσμετρηθούν στο ποσό που ανακοινώθηκε χθες. Η προθεσμία για περαιτέρω εισφορές είναι η 30ή Μαΐου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο εγχείρημα με 3 εκατ. ευρώ. Τόνισε ότι «κανείς δεν πρέπει να έχει το μονοπώλιο» των φαρμάκων και των εμβολίων που θα παραχθούν· αντ’ αυτού, πρέπει να αποτελέσουν «παγκόσμια δημόσια αγαθά». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «πρέπει να δείξουμε την ίδια προσήλωση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία απαιτεί και αυτή μια παγκόσμια κινητοποίηση». Αξιοσημείωτη, μεταξύ άλλων, ήταν η εμφάνιση του Τσέχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, φορώντας τη μάσκα του ως γιλέκο και εκπροσωπώντας τις τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ – μία ακόμα ένδειξη της ανθεκτικότητας της συμμαχίας τους στις τάξεις της Ε.Ε. Η πρωτοβουλία γεννήθηκε στην τηλεδιάσκεψη της ομάδας του G20 στις 26 Μαρτίου, κατόπιν πρότασης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – η οποία είναι γιατρός με μεταπτυχιακό στη δημόσια υγεία. Συνδιοργανωτές, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία (ως προεδρεύουσα του G20). Αισθητή ήταν η απουσία της αμερικανικής κυβέρνησης, τόσο από τη διοργάνωση όσο και από το πρόγραμμα των ομιλητών του τηλεμαραθωνίου. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε τα 7,4 δισ. ευρώ μία «καλή αρχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή