Ο κόσμος αρχίζει να συνυπάρχει με τον ιό

Ο κόσμος αρχίζει να συνυπάρχει με τον ιό

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 σημειώνει αισθητή κάμψη σε παγκόσμιο επίπεδο, τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν σε σειρά χωρών, που πιέζονται από τις βαριές επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης. Από την Ισπανία μέχρι το Αζερμπαϊτζάν και από τη Νιγηρία μέχρι τη Μαλαισία, πολλές χώρες, όπως και περισσότερες από τις μισές Πολιτείες των ΗΠΑ, βλέπουν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων να ξαναζωντανεύουν και πολλές επιχειρήσεις να επαναλειτουργούν, ύστερα από εβδομάδες καραντίνας. Εδώ και μία εβδομάδα, τα κρούσματα διεθνώς αυξάνονται κατά 2%-3% κατά μέσον όρο κάθε ημέρα, ενώ στο ζενίθ της πανδημίας, στα μέσα Μαρτίου, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν γύρω στο 13%. Χθες το βράδυ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον πλανήτη είχαν φτάσει τα 3,6 εκατ., ενώ οι νεκροί ξεπερνούσαν τις 250.000.

Η Ιταλία, μία από τις χώρες που υπέστησαν τα πιο σκληρά πλήγματα από την πανδημία, μπήκε από χθες στη δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Οι εργαζόμενοι στις κατασκευές επανήλθαν στις εργασίες τους, ενώ γιαγιάδες και παππούδες μπόρεσαν να βγουν και πάλι στους δρόμους με τα εγγόνια τους, αν και τα περισσότερα καταστήματα θα συνεχίσουν να είναι κλειστά μέχρι τις 18 Μαΐου, ενώ τα σχολεία δεν προβλέπεται να ανοίξουν στο ορατό μέλλον.

Στην Ισπανία, όπου ο ημερήσιος αριθμός των θυμάτων συνεχίζει να πέφτει, άνοιξαν χθες κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, κέντρα αισθητικής και άλλα καταστήματα, ενώ στην επόμενη φάση θα ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια, αλλά μόνο σε υπαίθριους χώρους. Αισθητά μειωμένοι ήταν οι νεκροί και οι νοσηλευόμενοι στη Γαλλία, όχι όμως και στη Ρωσία, όπου για δεύτερη συνεχή ημέρα καταγράφηκαν πάνω από 10.000 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται σε 1.356. Σε φάση κορύφωσης εξακολουθεί να βρίσκεται και η Βρετανία, όπου οι νεκροί ανέρχονταν χθες σε 28.446. Αίσθηση προκάλεσε την Κυριακή η συνέντευξη του Μπόρις Τζόνσον στην εφημερίδα Sun. Ο  Βρετανός πρωθυπουργός εκμυστηρεύθηκε ότι οι γιατροί του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν σκέφτονταν κάποια στιγμή τον τρόπο με τον οποίο θα ανακοίνωναν τον ενδεχόμενο θάνατό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή