ΚΟΣΜΟΣ

Σύνδρομο καταδίωξης από Τραμπ

syndromo-katadioxis-apo-tramp-2377027

Σε μία από τις σπάνιες εξόδους του από τον Λευκό Οίκο στη διάρκεια της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε την Αριζόνα, μία από τις Πολιτείες που μπορεί να παίξουν κρίσιμο ρόλο στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, όπου θα αναμετρηθεί με τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν. Στο πλαίσιο της περιοδείας του, επισκέφθηκε εργοστάσιο της εταιρείας Honeywell, όπου κατασκευάζονται χειρουργικές μάσκες, τις οποίες αναζητεί εναγωνίως το προσωπικό Υγείας. Οι περισσότεροι εργάτες γύρω του φορούσαν μάσκες και οι επιγραφές στους τοίχους καλούσαν τους επισκέπτες να κάνουν το ίδιο. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος αψήφησε τις συμβουλές που ο ίδιος δίνει στους πολίτες στον Λευκό Οίκο και περιόδευσε χωρίς μάσκα, αρκούμενος στα προστατευτικά γυαλιά.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να καταργήσει την ειδική επιχειρησιακή ομάδα (task force) των διακεκριμένων επιστημόνων για την αντιμετώπιση της COVID-19, της οποίας προΐσταται ο αντιπρόεδρος Πενς, κρίνοντας ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας. «Ο Μάικ Πενς και η task force έχουν κάνει σπουδαία δουλειά», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, για να προσθέσει: «Τώρα όμως κοιτάζουμε τα πράγματα από λίγο διαφορετική σκοπιά, η οποία συνδυάζει την ασφάλεια με την επανεκκίνηση και πιθανόν θα έχουμε μια διαφορετική ομάδα γι’ αυτή την αποστολή». Χθες, όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε πίσω. Με μήνυμά του στο Twitter ανακοίνωσε ότι η task force «θα συνεχίσει να λειτουργεί επ’ αόριστον, εστιάζοντας τώρα στην ασφάλεια και στην επανεκκίνηση της χώρας».

syndromo-katadioxis-apo-tramp0
Ο πρόεδρος Τραμπ επιθεωρεί εργοστάσιο που κατασκευάζει χειρουργικές μάσκες, στο Φοίνιξ της Αριζόνας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν αυτό σημαίνει ότι «η αποστολή εξετελέσθη», υπήρξε αρκετά προσεκτικός. «Οχι, καθόλου. Αυτό το λέμε όταν τελειώσει η όλη ιστορία», δήλωσε. Μέχρι χθες το απόγευμα, οι νεκροί του κορωνοϊού στις ΗΠΑ είχαν ξεπεράσει τις 72.000, σε σύνολο περίπου 260.000 παγκοσμίως.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι οι Δημοκρατικοί «θέλουν ειλικρινά να αποτύχουμε, κάτι που θα σημάνει θάνατο… προκειμένου να κερδίσουν τις εκλογές», χωρίς ωστόσο να προσφέρει στοιχεία προς υποστήριξη της καταγγελίας του. Προ ημερών είχε διατυπώσει ανάλογες κατηγορίες εναντίον της κινεζικής ηγεσίας, υποστηρίζοντας ότι κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε να χάσει τις εκλογές του Νοεμβρίου. Την Τρίτη, επανήλθε στις αιτιάσεις του, ζητώντας από το Πεκίνο διαφάνεια για την προέλευση της COVID-19.

Απαντώντας στον Αμερικανό πρόεδρο ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Εθνη, Τσεν Σου, δήλωσε ότι εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή δεν είναι οι έρευνες για την προέλευση του ιού, αλλά ο αγώνας εναντίον της πανδημίας. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την ελεύθερη διάδοση αυτού του είδους του πολιτικού ιού», προσέθεσε ο Κινέζος διπλωμάτης, κατηγορώντας την αμερικανική κυβέρνηση για εκστρατεία σπίλωσης της χώρας του.